Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Duursport       Langer leven & psychologie       Levensverlenging & leefstijl       Levensverlenging & suppletie    

0 4 - 0 6 - 2 0 0 8

  Golfers leven vijf jaar langer (Scandinavian Journal of Medicine & Science in Sports doi:10.1111/j.1600-0838.2008.00814.x)
De sterftekans van golfspelers is veertig procent minder dan die van niet-golfers - en dat betekent dat golfspelers vijf jaar langer leven dan normaal. Dat ontdekten onderzoekers van het Zweedse Karolinska Institutet die de gegevens van driehonderdduizend golfende Zweden vergeleken met die van de Zweedse bevolking.
Golfers leven vijf jaar langer
Golf wordt steeds populairder, ook in Zweden. Van de negen miljoen Zweden doen er al zeshonderdduizend aan golf. Een partij duurt zo'n vijf uur, waarbij de spelers zes, zeven kilometer lopen in de buitenlucht en bewegen met een lage intensiteit.
"The positive effects of regular exercise are mediated through favorable effects on several cardiovascular risk factors such as obesity, blood pressure, lipoprotein metabolism, and glucose–insulin homeostasis", vatten de onderzoekers in hun stuk samen.
Klinkt gezond. Maar is dat ook echt zo?
Om daar achter te komen analyseerden de onderzoekers via het ledenbestand van de Swedish Golf Federation de gegevens van de driehonderdduizend mannen en vrouwen die lid zijn sinds 2001. De onderzoekers keken naar het overlijden van spelers tussen 2006 en 2007. Door die gegevens te vergelijken met die van de gehele Zweedse populatie konden de onderzoekers de de standardized mortality ratios (SMR) van de golfers berekenen. Hoe lager de SMR, des te geringer is de sterftekans van de golfers ten opzichte van die van de rest van de Zweden.
Hieronder zie je de SMR uitgesplitst naar verschillende groepen.

Golfers leven vijf jaar langer

Golfers leven vijf jaar langer
Opvallend is dat vooral de golfers uit de lagere sociale klassen baat hebben bij golf. Hetzelfde geldt voor de jongste leeftijdgroep.
Een factor was ook de bedrevenheid van de spelers. Hoe lager hun handicap - dus hoe beter de golfers waren - des te lager is hun sterftekans. Dat zie je op de figuur hiernaast.
Het verband tussen de handicap en de SMR wijst er volgens onderzoeksleider Anders Ahlbom op dat het golfen zelf van golf zo'n gezonde sport maakt, en dat er geen verborgen genetische of leefstijlfactoren in het spel zijn . "Maintaining a low handicap involves playing a lot", zegt Ahlbom in een persbericht. [Science Daily Jun. 3, 2008]
"A round of golf means being outside for four or five hours, walking at a fast pace for six to seven kilometres, something which is known to be good for the health. People play golf into old age, and there are also positive social and psychological aspects to the game that can be of help."

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken