3 1 - 0 3 - 2 0 1 0
Gram magnesium laat testosteronspiegel stijgen met kwart (Biol Trace Elem Res. 2010 Mar 30. [Epub ahead of print].)
Een geen eens zo verschrikkelijk hoge dosis magnesium in supplementvorm verhoogt de testosteronspiegel van sporters. Dat schrijven onderzoekers van Selcuk University in Turkije binnenkort in Biological Trace Element Research. Als je de Turkse publicatie mag geloven stijgt je testosteronspiegel met een kwart als je dagelijks een gram magnesium slikt en intensief sport.
Het idee dat sporters goed reageren op magnesiumsupplementen is helemaal niet zo raar. Voedingswetenschappers schatten de dagelijkse behoefte aan magnesium op 4 mg/kg/dag. Cellen hebben magnesium nodig voor de productie van het energiemolecuul ATP en beschermende enzymen, maar volgens Amerikaanse surveys krijgt zeventig procent van de bevolking niet genoeg magnesium binnen. Dat komt omdat de inname van volle granen, spinazie, noten en bonen - goede bronnen van magnesium - is afgenomen.
In epidemiologische studies vinden onderzoekers dat ouderen meer spierkracht hebben naarmate ze meer magnesium binnenkrijgen. Een mogelijk mechanisme is dat magnesium ervoor zorgt dat testosteron minder makkelijk vastkleeft aan het bindingseiwit SHBG, en zo de concentratie vrij testosteron in het bloed verhoogt.
De onderzoekers van Selcuk University deden een experiment met 30 mannelijke studenten van 18-22 jaar. Tien daarvan leidden een zittend leven, twintig deden 5 keer per week, 90-120 min per dag, aan taekwondo.
De tien sedentaire studenten slikten 4 weken lang elke dag per kg lichaamsgewicht 10 mg magnesium in de vorm van magnesiumsulfaat [Group 1]. Voor iemand die 100 kilo weegt, komt dat dus neer op een gram magnesium per dag. Van de vechtsporters kreeg de helft dezelfde dosis magnesium [Group 2]. De andere helft slikte niets [Group 3].
Voordat de toediening begon bepaalden de onderzoekers de concentratie testosteron in het bloed van de studenten. Dat gebeurde als de studenten rustten [Rbs] en nadat ze zich op een hoog intensiteitsniveau hadden gerend tot ze niet meer konden [Ebs]. Na de vier weken suppletie bepaalden de onderzoekers nogmaals de testosteronconcentratie in rust [Ras] en na lichamelijke uitputting [Eas].
Hieronder zie je de waarden van het totale testosteron. Daaronder zie je de waarden voor het vrije testosteron. Het vrije testosteron zit niet vastgeplakt aan eiwitten en is dus gegarandeerd actief. Gebonden testosteron vaak niet.
Wat vooral opvalt is de stijging van het vrije testosteron in rust in Group 2 met 24 procent. In Group 3, die geen magnesium slikte, is die stijging 'slechts' 15 procent. Het testosteronverhogende effect van magnesium is volgens de onderzoekers groot genoeg om de prestaties van sporters te verbeteren.
Dezelfde onderzoekers publiceerden eerder over de testosteronverhogende eigenschappen van astronomische doses zink en niet-astronomische, maar wel forse hoeveelheden calcium.
|
|
|