|
||
|
||
1 3 - 1 2 - 2 0 0 3 Groeihormoon spuiten totdat je geen halter meer kunt vasthouden
Een professionele bodybuilder heeft door het gebruik van groeihormoon de controle over zijn handen verloren. Amerikaanse artsen hebben het geval beschreven in een medisch vakblad. Het groeihormoon had de zenuwbanen in de handen van de 33-jarige man beschadigd.
De bodybuilder had last gekregen van wat artsen het 'carpaal tunnelsyndroom' noemen: een in 1913 ontdekte afwijking die bij eenderde van de acromegalen voorkomt en waarbij een te hoge aanmaak van groeihormoon ervoor zorgt dat vochtophopingen en groeiende bot- en bindweefselstructuren in de handen de zenuwen afklemmen.
Dat gebruikers van groeihormoon het syndroom krijgen is zeldzaam, maar er zijn gevallen bekend van ouderen die groeihormoon als antiverouderingsmiddel gebruikten en last van het syndroom kregen. Jonge mensen kunnen het syndroom minder makkelijk krijgen omdat hun weefsels minder gevoelig zijn voor groeihormoon, dachten artsen. Daarom is het geval van de 33-jarige bodybuilder zo merkwaardig.
De 111 kilo zware wedstrijdbodybuilder gebruikte twee keer per dag 4.5 eenheden van het groeihormoon Serostim. Daarbij injecteerde hij dagelijks 100 milligram testosteronpropionaat en om de andere dag 200 milligram testosteronenantaat. Na vijf weken kreeg hij last van zijn handen. Ze tintelden, werden gevoelloos en deden pijn.
Aanvankelijk kuurde en trainde de bodybuilder gewoon door, maar na een week was hij daartoe niet meer in staat. Toen pas stopte hij met zijn kuur.
De artsen die hem onderzochten vonden hem een gezonde, uitzonderlijk gespierde man. Van anabolenmisbruik was weinig te bespeuren. Cholesterol, triglyceriden en leverenzymen waren allemaal in orde.
De artsen adviseerden de man te stoppen met zijn kuur, 's avonds een spalk om zijn pols te dragen en drie weken ontstekingsremmers te gebruiken. Dat hielp. Genezen van zijn aandoening richtte de bodybuilder zich weer op zijn wedstrijden. Of hij weer groeihormoon ging gebruiken vertelt het artikel niet.
De schrijvers van het artikel willen met hun publicatie andere artsen erop wijzen dat sporters groeihormoon gebruiken om spiermassa op te bouwen. Carpaal tunnelsyndroom bij atleten kan daarom het gevolg zijn van dopinggebruik.
De doseringen die de bodybuilder gebruikte waren voor medische begrippen hoog, maar in de sport niet ongewoon. Een Zweeds overzichtsartikel stelt dat volwassenen doorgaans 1 tot 2 eenheden groeihormoon per dag krijgen, en dat sporters maximaal 10 tot 25 eenheden per injectie gebruiken, drie tot vier keer per week.
Omdat groeihormoon zo duur is ligt de gemiddelde dosering in de sport niet hoger dan vier eenheden per dag. Een kuur duurt meestal zes tot twaalf weken, hoewel het voorkomt dat sporters een half jaar tot een jaar op het groeihormoon zitten. Zo'n kuur kost dan, aan groeihormoon alleen, drieduizend tot vierduizend dollar per maand.
Of die kuren werken weten onderzoekers niet. Onderzoekers hebben een paar keer proeven gedaan met mensen die aan krachttraining deden en daarbij enkele weken groeihormoon kregen in doseringen die vergelijkbaar zijn met wat de profbodybuilder nam. Of die proeven nu twee, zes of twaalf weken duurden, de spieren van de proefpersonen groeiden net zo hard als die van de sporters in de controlegroep. De groeihormoonsporters hielden alleen meer vocht vast. De sporters gebruikten echter alleen groeihormoon. Ze namen er geen anabolen bij.
De Zweden melden dat er ook in het dopingmilieu negatieve geluiden over groeihormoon klinken. Gebruikers zijn soms ontevreden over de effecten, schrijven ze. De Zweden willen daaruit niet concluderen dat groeihormoon 'dus' niet werkt.
Misschien zijn er voor een effectieve groeihormoonkuur hogere doseringen nodig dan de meeste sporters kunnen betalen, stellen ze. Of misschien wordt de zwarte markt overspoeld door vervalsingen zonder actieve stoffen.
1. Dickerman RD, Douglas JA, East JW. Bilateral median neuropathy and growth hormone use: a case report. Arch Phys Med Rehabil. 2000 Dec;81(12):1594-5. [Link] |
|
|