Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Plantaardige extracten       Levensverlenging       Immuunsysteem       Thee    

0 2 - 0 1 - 2 0 0 8

  Groene Thee beschermt tegen griep en verkoudheid (J Am Coll Nutr. 2007 Oct;26(5):445-52.)
Mensen die elke dag twee capsules met extracten van Groene Thee - wetenschappelijke naam: Camellia sinensis - slikken zijn beschermd tegen verkoudheid en griep. Dat ontdekten onderzoekers van de University of Florida.
De onderzoekers lieten ruim honderd proefpersonen drie maanden lang elke dag
Groene Thee beschermt tegen griep en verkoudheid
twee capsules van het supplement ImmuneGuard of een placebo slikken. Elke capsule bevat 450 milligram extracten van Groene Thee en Rooibos. Twee capsules bevatten volgens de makers evenveel actieve stoffen als tien koppen Groene Thee.
Geestelijk vader van ImmuneGuard is, vertelt de website van ImmuneGuard, Jack Bukowski. Bukowski werkte mee aan het onderzoek waarover dit stukje gaat. Hij werkte ook mee aan eerdere studies naar het effect van het thee-supplement. Het bedrijf Nutraceutical Holdings, producent van ImmuneGuard, betaalde mee aan de studie.
De onderzoekers hielden bij hoe vaak hun proefpersonen griep kregen of verkouden werden. Het resultaat zie je hieronder.

Groene Thee beschermt tegen griep en verkoudheid

Het supplement werkt dus. Werkzame stof in Camellia sinensis is waarschijnlijk het aminozuur L-theanine. Die verbinding zet in het lichaam een specifieke categorie immuuncellen - de gamma-delta-T-lymfocyten - aan tot de aanmaak van gamma-interferon.
Het lichaam maakt interferon aan als het wordt aangevallen door ziektekiemen zoals virussen. Als virussen cellen infecteren en gebruiken om zich te vermenigvuldigen, waarschuwen immuuncellen de gezonde cellen voor de komst van virussen door interferon. Interferon laat cellen meer van het enzym PKR aanmaken. Daardoor kunnen virussen zich niet meer voortplanten en sterven de cellen.
In eerdere studies toonden de onderzoekers aan dat mensen die dagelijks zes koppen Groene Thee drinken vijftien keer meer gamma-interferon aanmaken als ze worden aangevallen door bacterien.

2 2 - 1 2 - 2 0 0 7

  Cafeine voor de training heeft geen effect op 1RM, wel op 60 procent 1RM (Int J Sport Nutr Exerc Metab. 2007 Oct;17(5):468-77.)
Krachtsporters die een uur voor de training per kilo lichaamsgewicht zes milligram cafeine slikken gaan daardoor niet zwaarder bankdrukken. Hun 1RM, het gewicht waarmee ze nog net 1 rep kunnen maken, wordt in ieder geval niet hoger. Dat maken onderzoekers van California State University op uit proeven op twee dozijn doortrainde bodybuilders.
De proefpersonen hadden twee dagen geen cafeine gebruikt en een dag niet getraind. De inname had geen effect op het gewicht waarmee ze nog een rep bij het bankdrukken en de leg press konden maken. Wel verschoof het aantal reps dat ze met 60 procent van hun 1RM konden maken met twaalf procent naar boven. Het effect was statistisch niet significant. Maar sporters hebben misschien een andere opvatting van wat significant is dan statistici.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken