1 1 - 0 4 - 2 0 0 9
Haal meer uit je kuur - ga eerst op dieet (J Androl. 2009 Sep-Oct;30(5):602-13.)
Hoe lager je vetpercentage, des te meer heb je aan injecties met testosteron-esters. Dat ontdekten endocrinologen uit het Duitse Muenster, die onderzoek doen naar hormoonpreparaten voor mannelijke anticonceptie. Hun artikel verschijnt binnenkort in de Journal of Andrology.
Het doel van mannelijke anticonceptie is dat de testes ophouden met het aanmaken van zaadcellen. De klassieke manier om dat voor elkaar te krijgen is de aanmaak van de stuurhormonen LH en FSH door de hypofyse stop te zetten - en dat doe je weer door de toediening van geslachtshormonen. FSH en LH laten de testes zaadcellen en testosteron aanmaken. Dien je exogene androgenen toe, dan denken de hersenen dat er in het lichaam zoveel hormonen circuleren dat de testes niks hoeven te doen, en stopt de aanmaak van stuurhormonen - en daarmee de aanmaak van zaadcellen.
De meeste aandacht is tot dusver uitgegaan naar langwerkende testosteron-esters. Het onderzoek uit Muenzuer is geen uitzondering. De onderzoekers dienden veertig mannelijke proefpersonen het langwerkende testosteron-undeconaat toe. [Structuurformule hierboven.]
De onderzoekers injecteerden hun proefpersonen twee keer met duizend milligram testosteron-ester. De tweede injectie volgde zes weken na de eerste. Hoe meer vet
de mannen hadden, des te minder steeg de concentratie testosteron door de injecties in het bloed. In de figuur hieronder staat de grijze curve voor de testosteronspiegel van mannen met minder dan tien kilo vet op hun lichaam. De zwarte curve staat voor mannen met meer dan achttien kilo vet.
De streepjes op de horizontale as geven tijdspannes van twee weken aan.
Lichaamsvet remt dus het stijgen van de testosteronspiegel in het bloed na injecties. Nu zijn vette mannen ook wat zwaarder dan slanke mannen, maar volgens de onderzoekers speelt lichaamsgewicht maar een kleine rol in de remmende werking van de vetreserves. Dat effect is nog iets duidelijker als je kijkt naar het vrije testosteron.
Dat dikke mannen minder goed op testosteron reageren blijkt ook uit het effect van de injecties op de LH-spiegel. Die ging bij de dikkere mannen minder omlaag.
Hoe lichaamsvet testosteron minder effectief maakt weten de onderzoekers niet. Een populaire theorie is dat vetcellen testosteron kunnen omzetten in estradiol. Daarvoor vonden de Duitsers echter geen bevestiging, want de dikke mannen hadden net zoveel estradiol in hun bloed als de slanke mannen.
Als dikke mannen straks testosteron-esters gaan gebruiken als anticonceptie hebben ze dus hogere doseringen nodig, denken de onderzoekers. Misschien zal het ook langer duren voordat de testosteroninjecties bij ze aanslaan. En dat zal voor chemische sporters niet anders zijn.
|
|
|