Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Overgewicht       Afslanksupplementen       Afslanken       Duurtraining    

1 3 - 0 3 - 2 0 1 0

  Hardlopen verbrandt meer vet dan fietsen (Metabolism. 2003 Jun;52(6):747-52.)

Als je vet wilt verliezen, dan kun je beter elke week een paar keer hardlopen dan een paar keer fietsen. Dat ontdekten sportwetenschappers van de University of Birmingham zeven jaar geleden. Bij inspanning met een gelijke intensiteit verbrand je net iets meer vet als je hardloopt dan als je fietst.

Hardlopen verbrandt meer vet dan fietsen
De onderzoekers lieten 12 redelijk doortrainde mannen fietsen op een cyclometer en hardlopen op een treadmill, en registreerden daarbij hoeveel vet de mannen daarbij verbrandden. De onderzoekers voerden de intensiteit van de inspanning geleidelijk op.

Je meet de intensiteit van duurinspanningen af aan het zuurstofgebruik. Een inspanning waarbij je zestig procent van de hoeveelheid zuurstof opneemt die je maximaal kunt opnemen [je VO2max] kun je lang volhouden, en waarbij je nog een gesprek kunt voeren. Het is ongeveer ook het niveau waarbij je vetverbranding optimaal is. Bij een hogere intensiteit gaat je lichaam meer suikers en eiwitten verbranden, en minder vet.

Hieronder zie je dat bij gelijke inspanning de proefpersonen meer verbrandden als ze renden dan als ze fietsten.


Hardlopen verbrandt meer vet dan fietsen


Bij het fietsen steeg de concentratie melkzuur sneller dan bij het hardlopen. De bovenste figuur hieronder betreft proefpersonen die fietsten, de figuur daaronder betreft proefpersonen die renden.


Hardlopen verbrandt meer vet dan fietsen


De onderzoekers vermoeden dat je bij hardlopen meer spieren en spiervezels gebruikt dan bij fietsen. Daarom verbrand je meer vet als je hardloopt. Tegelijkertijd vraagt fietsen meer van de spiervezels die je wel gebruikt dan hardlopen. Daarom verbranden je vezels meer glucose als je fietst, en neemt de concentratie melkzuur meer toe. Melkzuur is eigenlijk soort half-verbrande glucose.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken