Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Afslanken       Anabolen & risico's       Hart & bloedvaten       Cafeïne    

1 0 - 1 2 - 2 0 0 7

  Hart- en vaatziekten: testosteron beter voor vrouwen dan estradiol voor mannen (J Clin Endocrinol Metab. 2007 Nov 6 [Epub ahead of print].)
Testosteron is ietsiepietsie gezonder voor vrouwen dan estradiol voor mannen. Tot die conclusie komt de endocrinoloog Louis Gooren in een overzichtsartikel dat binnenkort verschijnt in de Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism. De onderzoeker baseert zich op zijn praktijkervaringen met enkele duizenden transseksuelen.
In het onderzoek naar de medische aspecten van transsseksualiteit is Louis Gooren van de Amsterdamse VU de grote man. Hij behandelt al sinds 1975 mannen die vrouw willen (M2F in het artikel) worden en vrouwen die man willen worden (F2M in het stuk). Gooren en zijn mede-auteurs hebben ongeveer 2200 mannen veranderd in een vrouw, en een
Testosteron
kleine negenhonderd vrouwen in een man.
In het artikel probeert Gooren iets te zeggen over de risico's van het veranderen van de hormoonhuishouding van mensen. De oudste transseksuelen zijn inmiddels in de tachtig. De studie van transseksuelen kan iets leren over de gezondheidseffecten van synthetische hormonen in het algemeen - en dat is interessante kennis voor chemische sporters.
M2F's krijgen eerst een anti-androgeen. Meestal cyproteron-acetaat, honderd milligram per dag. Daarna krijgen ze estradiol. Vroeger was dat ethinylestradiol, nu meestal estradiolvaleraat, twee tot vier milligram per dag. Sommige M2F's krijgen estradiol die via de huid wordt opgenomen, honderd microgram per dag.
F2M's krijgen testosteron-esters. Een gangbare dosering is 250 milligram testosteronester in twee weken. Als de nieuwe mannen een hekel aan injecteren hebben kunnen ze ook kiezen voor injecties met testosteronundecanoaat, een gram per tien weken.
Gezondheidsrisico's van geslachtsverandering zijn nog steeds niet goed bekend. In 1997 publiceerde Gooren ook al een artikel over het effect van hormonen op hart- en vaatziekten bij transseksuelen. [Clin Endocrinol (Oxf). 1997 Sep;47(3):337-42.] Daaruit bleek dat transseksuelen niet eerder stierven dan 'normale' mensen. Wel hadden M2F's die ethinylestradiol gebruikten acht procent meer kans op bloedstolstels - reden voor artsen om over te stappen op andere middelen.
Als de onderzoekers alles op een rijtje zetten, dan lijkt het erop dat vrouwen die testosteron gaan gebruiken wat beter af zijn dan mannen die estradiol gaan gebruiken. M2F's krijgen wat stijvere bloedvaten, wat kleinere LDL-deeltjes, minder HDL, worden minder gevoelig voor insuline, krijgen een wat hogere bloeddruk en een lichte verhoging van de hartslag.
De effecten zijn mild. Als je kijkt naar daadwerkelijke aantal gevallen van hart- en vaatziekten bij M2F's dan zie je niets.
Ook bij F2M's zien de onderzoekers milde verslechteringen, maar het zijn er minder dan bij de M2F's. F2M's hebben bijvoorbeeld wat meer homocysteine in hun bloed en wat meer van de ontstekingsfactor C-reactive protein. Daar staat dan tegenover dat het HDL van F2M's hoger wordt en hun insulinegevoeligheid verbetert.
"Androgen deprivation plus an estrogen milieu in male-to-female transsexuals has a larger deleterious effect on cardiovascular risk factors than inducing an androgenic milieu in female-to-male transsexuals", concluderen de onderzoekers.

0 8 - 1 2 - 2 0 0 7

  Gel met cafeine slankt benen af (Science Daily Dec. 7, 2007)
Een gel die voor zeven procent uit cafeine bestaat zorgt in een trial onder honderd vrouwen bij tachtig procent voor een afname van de omvang van de dijen. Bij zeventig procent neemt ook de heupomvang af. Dat schrijven Braziliaanse onderzoekers in de Journal of Cosmetic Dermatology. [J Cosmet Dermatol. 2007 Jun;6(2):102-7.] Het onderzoek duurde dertig dagen.
De gel heeft geen invloed op cellulitis.
"This is no cure for cellulite", zegt eerste auteur Omar Lupi of the Federal University van Rio de Janeiro. "But it can help women who want to look thinner. Exercise is still the best way to go."

1 0 - 1 2 - 2 0 0 7

  Wasbordje dankzij plastic buikspieren (cosmeticsurgery4men.com) [offline] Op zijn website CosmeticSurgery4Men.com legt plastisch chirurg Howell Tiller - woonachtig in Miami - uit hoe hij ijdele mannen kan voorzien van het lichaam waarvan ze dromen. De meeste procedures ken je ongetwijfeld: Tiller implanteert plastic biceps, triceps, borstspieren, bilspieren, kuitspieren en
Wasbordje dankzij plastic buikspieren

Wasbordje dankzij plastic buikspieren
wilskrachtige kinnen. Nieuw voor ons was dat Tiller ook mannen voorziet van plastic buikspieren. Die ingreep is vooral bedoeld voor mannen die al goed in vorm zijn, maar die nog dramatisch veel vet zouden moeten kwijtraken om hun wasbordje zichtbaar te maken.
Of, zoals Tiller schrijft: "Often, a person is seen who is requesting augmentation but what would really benefit him is a very aggressive lipocontouring procedure to remove the fat and allow the underlying muscles to actually show through."
Bij die mannen verwijdert Tiller eerst het buikvel- en vet. Daarna naait hij siliconenlaagjes op de buikspieren en legt hij de huid- en vetlaag weer op z'n plek. Het resultaat: duidelijk zichtbare buikspieren. "Because of the swelling of the overlying skin the sharp definition and size of the augmentation takes a few months to really appreciate", aldus Tiller.
Het in onze ogen wanstaltige eindresultaat zie je hierboven. De bovenste foto is de "Voor", de onderste is de "Na".

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken