Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Anabolen & studies       Anabolen & risico's       Hart & bloedvaten       Vitamines    

0 5 - 0 3 - 2 0 0 4

Hartkloppingen door anabolen - of door injecties met vitamine B12?

"Artsen zijn mordicus tegen anabolen. Als artsen een gebruiker tegenkomen met een raar verschijnsel, dan schrijven ze dat meteen toe aan de anabolen", zeggen ze op de sportschool. "Ook als dat onzin is." Of die sportschoolwijsheid klopt? In het geval van het onderzoek naar de Bodybuilder Die Door Anabolen Hartkloppingen Kreeg wel.

De gevalsbeschrijving van Mack Sullivan, Charles Sullivan en John Gallagher uit New York kom je vaak tegen in de literatuur over de bijwerkingen van anabolen. Dat komt omdat het de eerste keer was dat artsen een afwijkend hartritme vonden bij een anabolengebruiker.

Goed, in 1994 hadden Britse artsen al een artikel over een anabolengebruiker met een hartinfarct en hartstoornissen geschreven. Maar die had ook zijn electrolytenbalans verstoord met diuretica en amfetamines gebruikt om af te vallen. Het waren de New Yorkers die voor het eerst een hartritmestoornis beschreven bij iemand die geen andere middelen gebruikte. De 22-jarige bodybuilder uit hun artikel gebruikte geen drugs en geen medicijnen en hij rookte niet. Hij dronk zelfs geen alcohol.

De man had zich bij de eerste hulpafdeling van het Jacobi Medical Center gemeld omdat hij zich al twee weken niet goed voelde. Hij had een 'raar gevoel' in zijn borst. Als hij trainde kreeg hij hoofdpijn en hartkloppingen, en sinds een paar dagen had hij die symptomen ook als hij uitrustte. Soms sloeg zijn hart wel een uur achter elkaar op hol.

De man beschreef zichzelf als een wedstrijdbodybuilder die vijf dagen per week trainde. Sinds kort was hij nogal emotioneel en had hij een verhoogd libido.

De bloeddruk van de gespierde bodybuilder - hij woog bij een lengte van 1.88 meter 120 kilo met maar weinig vet - was hoog: 134/80 millimeter kwikdruk. Zijn hartslag was versneld en opgelopen tot 170 slagen per minuut. Koorts had hij niet, bloedonderzoek leverde niets op.

Wat bij verder onderzoek opviel was dat de man last had van gyno. Even dachten de onderzoekers aan anabolen, maar toen ze ontdekten dat de testikels van de bodybuilder normaal waren stapten ze van dat idee af.

Hartkloppingen kunnen het gevolg zijn van een verhoogde aanmaak van schildklierhormoon. Ook dat was niet het geval, want de spiegels van TSH en T4 waren normaal, al was het T3 iets aan de hoge kant.

Het hart was niet meer helemaal normaal. Sommige stukken waren wat groter dan zou moeten, en bovendien sloeg het soms te snel. Medicijnen hielpen. Enkele doses Diltiazem brachten het aantal slagen weer op 90 per minuut.


Extrabolin


Na een paar dagen kwam het hoge woord eruit. De man bekende dat hij toch anabolen gebruikte. Tweemaal per week injecteerde hij zich met 200 milligram testosteroncypionaat, 120 milligram stanozolol en 200 milligram Extrabolin, een Europees nandrolonpreparaat. Dat deed hij al acht weken. De komende weken zou hij, als hij zijn schema zou volgen, ook methenolone en anadrol gaan gebruiken.

Toen de artsen de Extrabolin onderzochten bleek het een injecteerbaar B12-preparaat te zijn, dat eveneens uit Europa afkomstig was. In het stuk blijven de New Yorkers het middel consequent Extrabolin noemen, maar door Ergogenics geraadpleegde bronnen vermoeden dat het gaat om Exoboline, een injecteerbare vorm van B12 die in de jaren negentig populair was.

De artsen maken verder weinig woorden meer vuil aan de vitamine. Ze wijzen erop dat de bodybuilder veel geld voor het middel betaalde en dacht dat hij een potent euro-steroid gebruikte. De markt is vervuild, wilden de artsen daarmee zeggen.

Wat de oorzaak van de hartkloppingen is, daar zijn de New Yorkers duidelijk over. Anabolen. Met afgrijzen halen ze in hun artikel een passage uit Dan Duchaines Underground Steroid Handbook aan, waarin Duchaine schrijft:


Hartkloppingen door anabolen - of door injecties met vitamine B12?


Hun geval, zeggen de artsen tussen de regels door, geeft aan dat Duchaine ernaast zat. Maar is dat wel zo? In een tabel hebben de onderzoekers de middelen die de zieke bodybuilder gebruikte op een rijtje gezet en aangegeven - rechts - hoeveel hoger ze waren dan de medische doseringen.


Hartkloppingen door anabolen - of door injecties met vitamine B12?


De vitamine B12 springt eruit. De man injecteerde zich met bijna dertigduizend keer de medische dosering, maar de artsen hebben zich niet afgevraagd of dat misschien niet tot problemen kon leiden.

Daar komt nog bij dat de man al acht weken aan het kuren was. Het lichaam kan dagelijks maximaal 0.2 procent van zijn B12 voorraad verliezen. Dat is niks. De B12-spiegels in de bodybuilder moeten extreem zijn geweest.

Dat de artsen niet de mogelijkheid hebben opgelaten dat die extreme B12-spiegels de hartkloppingen veroorzaakten is eigenlijk merkwaardig. Maar toen ze wisten dat de man anabolen gebruikten, stond hun diagnose al vast.

Met de bodybuilder is trouwens alles weer goed gekomen. De artsen gaven hem dertien weken dagelijks 20 milligram propranolol en 325 milligram aspirine. Na die periode was de bodybuilder acht kilo afgevallen. Maar zijn hart sloeg weer normaal.

1. Sullivan ML, Martinez CM, Gallagher EJ. Atrial fibrillation and anabolic steroids. J Emerg Med. 1999 Sep-Oct;17(5):851-7. [PubMed]
2. Appleby M, Fisher M, Martin M. Myocardial infarction, hyperkalaemia and ventricular tachycardia in a young male body-builder. Int J Cardiol. 1994 Apr;44(2):171-4. [PubMed]
3. Exoboline. TrueMuscle.com. Exoboline werd verkocht in flesjes van 50 cc en bevatte per cc 50 milligram actieve stof.
4. Hovding G. Anaphylactic reaction after injection of vitamin B12. Br Med J. 1968 Jul 13;3(610):102.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken