|
||
|
||
1 0 - 0 5 - 2 0 0 4 Helemaal niks mis met chroompicolinaat
Chroompicolinaat is veilig, kopten de webmagazines voor de supplementenindustrie deze week. Dat bleek uit een overzichtsstudie, die is verschenen in Food and Chemical Toxicology. Wij zijn niet overtuigd.
Je moet het hem nageven. Ted Berner kan schrijven. De promovendus, die nog werkt aan zijn proefschrift maar bijbeunt als onderzoeker voor het TNO-achtige Environ, heeft een prettig leesbaar verhaal neergezet. Als Berner ooit nog besluit om journalist te worden, dan wordt hij een hele goeie. Maar kun je blindvaren op zijn artikel? Wij denken van niet.
Via Environ is hij betaald door de supplementenmaker Nutrition 21, dat zijn kaarten heeft gezet op supplementen die chroompicolinaat bevatten. Op de website van Environ kun je onder het kopje Mission lezen wat voor bedrijf Environ precies is. Wie met Environ in zee gaat, kan invloed uitoefenen op het onderzoeksproces. "Our first priority will be to our clients with whom we will work closely in a team relationship. We will be proactive in understanding our clients' needs, ensure timely response to their concerns." [Offline]
Valt chroompicolinaat uit elkaar? Die instelling vind je terug op elke pagina van het verslag. Zo stelt de onderzoeker al op de eerste bladzijden dat chroompicolinaat uit elkaar valt - nog voordat het de cel is binnengekomen. Onderzoekers, die bang zijn dat chroompicolinaat onveilig is, denken daar anders over. In reageerbuisstudies hebben ze ontdekt dat de combinatie van chroom en picolinezuur in cellen wel degelijk actief is. Tegenstanders denken echter, net als Berner, dat chroompicolinaat in levende wezens uit elkaar valt en dat de reageerbuisstudies niets zeggen. Met deze opmerking maakt Berner dus duidelijk in welk kamp hij zit.
De hoofdpersonen van Berners studie zijn verontruste wetenschappers als Diane Stearns en John Vincent, die het artikel op bijna elke bladzijde noemt - en met klem tegenspreekt. Zo schrijft Berner bijvoorbeeld:
Vincent en Hepburn formuleren hun conclusie anders. "In hepatocytes, the radiolabel appears most rapidly in the nucleus and mitochondria, then in the cytosol, and finally in the lysosomes and microsomes. Thus, while the lifetime of the supplement in vivo is brief, it enters cells rapidly intact."
Berner doet dan wel alsof het uiteenvallen van chroompicolinaat een uitgemaakte zaak is, maar daar is dus niet iedereen van overtuigd.
Geen definitief antwoord Berner zegt trouwens niet dat chroompicolinaat honderd procent veilig is. Hij kijkt wel uit. De Amerikaanse overheid, schrijft hij een aantal keer, is nu bezig met een langlopend experiment met ratten en muizen, die verschillende doses chroompicolinaat krijgen. Pas over een paar jaar is die proef af. En dan pas zullen we echt weten hoe gevaarlijk chroompicolinaat is.
Maar tot die tijd kun je er wel van uitgaan dat chroompicolinaat OK is, schrijft Berner. De onderzoeker weet het eigenlijk wel zeker.
Jij ook?
1. Berner TO, Murphy MM, Slesinski R. Determining the safety of chromium tripicolinate for addition to foods as a nutrient supplement. Food Chem Toxicol. 2004 Jun;42(6):1029-42. [Link] |
|
|