Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Horror & sensatie       Afslankmedicijnen       Afslanksupplementen       Lever    

0 1 - 0 9 - 2 0 0 7

  Herbalife beschadigt de lever (J Hepatol. 2007 Jul 27; [Epub ahead of print].)
Er is iets niet helemaal in de haak met de producten van Herbalife. Dat concluderen leverartsen in de nieuwe editie van de Journal of Hepatology. Gebruikers worden ziek, moeten soms zelfs een levertransplantatie ondergaan, en een enkeling sterft.
In de editie van het tijdschrift die in oktober verschijnt staan twee verontrustende verzamelingen van cases van zieke Herbalife-gebruikers. Het ene stuk is geschreven door Zwitserse artsen. [J Hepatol. 2007 Jul 24; [Epub ahead of print].] Het andere is geschreven door Israelische artsen. [J Hepatol. 2007 Jul 26; [Epub ahead of print].]
Hoewel de artsen honderden kilometers van elkaar vandaan wonen, zijn hun artikelen merkwaardig overeenkomstig. De
Herbalife beschadigt de lever
artsen ontdekken in hun ziekenhuis een ernstig geval van leverbeschadiging bij iemand die Herbalife-producten gebruikt. De artsen gaan op onderzoek, en vinden meer gevallen. Ze alarmeren de autoriteiten en hun collega's. En daarna vinden ze nog meer gevallen.
In totaal beschrijven de artikelen 22 gevallen van leverbeschadiging bij Herbalife-gebruikers. Meestal waren ze te dik en gebruikten ze Herbalife's afslankproducten.
In twee gevallen is levertransplantatie noodzakelijk. In het ene geval redt de transplantatie het leven van de patient, in het andere geval overlijdt het slachtoffer.
In vijf gevallen herstellen de patienten goed genoeg om ze nog een keer bloot te stellen aan de Herbalife-producten die ze gebruikten. In die gevallen komen de symptomen terug, en staat dus vast dat de Herbalife-supplementen voor de leverbeschadiging verantwoordelijk waren.
In dertien andere gevallen bestuderen de artsen de patienten zo grondig dat ze, zonder dat ze hun patienten nog een keer blootstellen aan de Herbalife-supplementen, alle andere mogelijke oorzaken uitsluiten. Ook in die gevallen zijn de Herbalife-supplementen en -voedingsmiddelen de waarschijnlijke oorzaak van de leverstoornissen.
Maar welke Herbalife-producten niet deugen is onduidelijk. Herbalife heeft een brede range aan producten, en gebruikers nemen er bijna altijd meer dan eentje. Het aantal Herbalife-producten dat de 22 patienten in de artikelen hadden gebruikt varieert van drie tot dertien. Een lijst van producten die de Zwitserse onderzoekers bij hun patienten vonden zie je hieronder.

Herbalife beschadigt de lever

Welke verbindingen er in die producten zitten was de onderzoekers niet bekend.
In een reactioneel commentaar speculeert Felix Stickel van de Universiteit van Bern over mogelijke oorzaken. Bevindingen van de onderzoekers doen hem soms denken aan Bacillus cereus, een bacteriologische kwelgeest die je overal in de voedselketen tegenkomt. Twee ongewone observaties van het Zwitserse team doen hem denken aan vergiftiging door pyrrolizidine alkaloids, zoals je vindt in gevaarlijke kruiden als Plantago ovata of Emblica officinalis.
Op de vraag hoe gevaarlijk Herbalife nu precies is, durft Stickel geen antwoord te geven. Dat hangt ervan af wat er nu precies aan de hand is. Betreft het een foute batch,

Oneens

"Alle Herbalife producten zijn veilig, mits ze worden gebruikt conform de gebruiksaanwijzing." Dat zegt directeur Stephen van der Ven van Herbalife in een reactie op dit artikel.
[Meer]

die per ongeluk op de markt is gekomen? Of is er structureel iets mis met Herbalife? Dat alleen Zwitsers en Israelische artsen op leverstoornissen zijn gestuit pleit voor de eerste theorie, concludeert Stickel.
"As the Swiss authors rightly state, the "threat to the public health" from Herbalife products is minor and should not be exaggerated when compared with incidence rates of adverse hepatic reactions of other over-the-counter pharmaceuticals such as non-steroidal anti-inflammatory drugs", schrijft hij.
De Israelische onderzoekers gaan een stapje verder. Zij roepen op tot een full scale investigation naar Herbalife-producten.

2 6 - 0 8 - 2 0 0 7

  Webgroep voor iedereen die van stevige mannenbuiken houdt (bigguts.com) [Offline]
Tsja.
Wat moet je ervan zeggen?
"After stuffing and eating lots and lots of food, and not letting myself feel hungry, I'm coming in at 180.6 lbs", meldt een participant van BigGuts.com. "I can feel myself growing and it feels great. I love looking at my belly too and I look really good. I cant wait to get to my goal and be my fuller self finally."

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken