0

Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Fenegriek       Plantaardige steroiden       Plantaardige extracten       Ongewone anabole middelen    

2 9 - 1 1 - 2 0 1 0

  Het anabole fenegriekextract Torabolic werkt onverklaarbaar goed (J Int Soc Sports Nutr. 2010 Oct 27;7:34.)

Krachtsporters die elke dag een halve gram van een extract van fenegriek of Trigonella foenum-graecum slikken verliezen vet, winnen harde spiermassa en zien hun maximaalkracht bij het bankdrukken toenemen. Maar hoe het fenegriekextract Torabolic dat precies doet, dat is bewegingswetenschappers van de University of Mary Hardin-Baylor een raadsel.

Het anabole fenegriekextract Torabolic werkt onverklaarbaar goed
De onderzoekers deden op kosten van Indus Biotech, de producent van Torabolic, een experiment waaraan 49 jonge krachtsporters van een jaar of 20 meewerkten. Alle sporters trainden al minstens een jaar met gewichten. Allemaal volgden ze hetzelfde programma waarbij ze 4 keer per week trainden in een gym. De helft van hen slikte een placebo, de andere helft slikte vlak voor de training - op rustdagen 's morgens - 500 mg fenegriekextract.

Na 8 weken had de placebogroep een krappe halve kilo vetvrije massa [voor de lean body mass noemt de tabel hieronder geen kilo's maar ponden] gewonnen, en de fenegriekgroep 2.3 kilo. De placebogroep verloor een halve kilo vet, de fenegriekgroep 2.1 kilo. Bij het bankdrukken steeg de 1RM van de placebogroep met 4 procent, bij de fenegriekgroep met 9 procent. Bij de leg-press nam de 1RM van de placebogroep toe met 16 procent, bij de fenegriekgroep met 25 procent.


Het anabole fenegriekextract Torabolic werkt onverklaarbaar goed


Het anabole fenegriekextract Torabolic werkt onverklaarbaar goed


Makers van fenegrieksupplementen claimen dat die de testosteronspiegel verhogen. In deze studie vonden de onderzoekers echter geen hormonale effecten.


Het anabole fenegriekextract Torabolic werkt onverklaarbaar goed


Dat spoort met een dierstudie die Indus Biotech publiceerde. Daarin deed het fenegriekextract Andropeak in ratten niks met de testosteronspiegel, maar zorgde wel voor een toename van de spiermassa.

Het extract Torabolic bestaat voor 70 procent uit galactomannan. Op welke manier Torabolic de spiermassa laat groeien is de onderzoekers een raadsel.

Het zijn mooie resultaten. Meer dan twee kilo spiermassa erbij, twee kilo vetmassa eraf. Hoewel we altijd wantrouwend zijn bij studies die door fabrikanten zijn betaald, hebben we in dit geval maar een pot Torabolic besteld. Want je weet maar nooit.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken