0

Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Leucine       Krachttraining     HMB  HMB       Aminozuren    

2 0 - 0 7 - 2 0 0 9

  HMB werkt nauwelijks, zegt metastudie (J Strength Cond Res. 2009 May;23(3):836-46.)

Het bodybuildingsupplement HMB doet wel degelijk iets, maar het effect is zo klein dat je beter je geld in je zak kunt houden. Dat concluderen sportwetenschappers van de Nieuw-Zeelandse Massey University uit een meta-analyse van alle deugdelijke studies naar HMB die ze konden vinden.

HMB werkt nauwelijks, zegt metastudie
HMB of hydroxymethylboterzuur komt van nature in het lichaam voor. Het is een metaboliet van leucine. In de jaren negentig bracht onderzoeker Steve Nissen HMB op de markt als supplement voor bodybuilders, en bouwde rondom het aminozuur een succesvol bedrijf. Anders dan veel andere supplementenmakers onderzocht Nissen of HMB ook echt werkte. Nissen kon daardoor de spieropbouwende werking van zijn HMB aantonen.

Dat is meteen het grote probleem met HMB. Het gros van de studies naar de werking van HMB komt uit Nissens koker. Nissen produceerde zelfs meta-studies naar de werking van HMB. Hoe betrouwbaar zijn de testresultaten van een bakker die zijn eigen broodjes keurt?

De Nieuw-Zeelanders publiceerden onlangs een trial waarin ze HMB aan bodybuilders gaven, en waaruit bleek dat HMB zo goed als niks deed. Omdat ze wilden weten wat uit andere studies was gekomen deden de onderzoekers een eigen meta-analyse. Ze beperkten zich tot studies waarin menselijke proefpersonen niet alleen HMB slikten, maar ook met gewichten trainden. Ze vonden er negen, waaraan in totaal vierhonderd proefpersonen meewerkten.

Gemiddeld duurden de studies vijf weken. De uitgeteste dosis varieerde van 3-6 gram HMB per dag.

Hieronder zie je het effect van HMB op de kracht. De onderzoekers maakten een onderscheid tussen experimenten waarin de proefpersonen nog nooit eerder met gewichten hadden getraind en studies met ervaren krachtsporters.


HMB werkt nauwelijks, zegt metastudie


Bij ervaren sporters is het effect triviaal - kleiner dan klein, dus. Bij onervaren sporters is het wat groter.

Enthousiasmerend is het niet. Maar kop op: het ergste komt nog. Als de onderzoekers kijken wat voor effect HMB op de lichaamssamenstelling heeft, blijkt dat HMB praktisch niets doet.


HMB werkt nauwelijks, zegt metastudie


"For previously untrained individuals starting a resistance training program, small gains in lower-body and overall strength with HMB supplementation may be expected during the first 12 months", besluiten de onderzoekers. "However, the absence of even small benefits to lean mass gain and body fat reduction in both untrained and trained lifters, and the trivial effect on strength in well-trained lifters, suggest that, over the short term, this supplement is of negligible worth to the majority of experienced athletes".

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken