Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  HMB       BCAA's       Leucine       Aminozuren    

2 0 - 0 3 - 2 0 0 4

HMB doet niet zoveel

Supplementenbedrijven brengen nog steeds het 'anabole supplement' HMB aan de man, maar de hype is er af. Terecht, blijkt uit een studie van supplementenonderzoeker Richard Kreider.

HMB doet niet zoveel
Kreider verrichtte zijn studie al in 1997, aan de vooravond van de HMB-hype. Opdrachtgever was supplementenmerk EAS. De bedenker van HMB, onderzoeker Steve Nissen, liet in de jaren negentig in de ene na de andere jubelstudie zien wat voor geweldig supplement HMB was. Bodybuilders, krachtsporters, aidspatienten, veefokkers, ja, zelfs duivenmelkers waren gek als ze geen HMB gebruikten.

Het probleem met die studies was Steve Nissen zelf. Hij is de baas van MTI, het bedrijf dat de patenten op HMB bezit. Kun je zijn onderzoek vertrouwen?
Tot op zekere hoogte wel, en tot op zekere hoogte niet. Supplementenkenners zetten vraagtekens bij de wondere werking van HMB.

Om een voorbeeld te geven: in 1999 had Nissen de spieropbouwende werking van HMB bij bodybuilders 'aangetoond', maar dat was a. bij beginnende bodybuilders geweest en b. de HMB-groep had ook een eiwitsupplement gebruikt.

Voor EAS deed Kreider nog maar eens een HMB-studie, maar dan onder veertig bodybuilders die al minimaal een jaar trainden en ook allemaal een EAS-supplement kregen: het supplement NeoLean, dat de sporters dagelijks voorzag van 81 gram koolhydraten en 75 gram eiwit.

Kreider verdeelde zijn bodybuilders in drie groepen. De ene groep kreeg NeoLean en helemaal niks, de tweede groep kreeg NeoLean plus dagelijks drie gram HMB en de derde groep kreeg dagelijks NeoLean en zes gram HMB. De proefpersonen moesten een dagboek bijhouden waarin ze hun dieet beschreven en vier weken hun supplementen gebruiken. Voor en na die periode onderzocht Kreider de sporters.

Het lichaamsgewicht van alle groepen nam toe. H0 staat voor de sporters die geen HMB kregen, H3 slikte dagelijks 3 gram HMB, en H6 slikte dagelijks 6 gram HMB.


Figuur ontleend aan besproken artikel


De onderzoekers bepaalden hoeveel vet- en botvrije massa de sporters hadden.


Figuur ontleend aan besproken artikel


De onderzoekers bepaalden ook de vetmassa.


Figuur ontleend aan besproken artikel


En de vetpercentages.


Figuur ontleend aan besproken artikel


Het zijn heel wat gegevens. In de onderstaande tabel vatten we ze samen.


Toe- of afname over periode

HMB-0 gram

HMB-3 gram

HMB-6 gram

Lichaamsgewicht (kg)

+ 0.5

+ 1.0

+ 1.4

Vet- en botvrije massa (kg)

+ 0.3

+ 0.7

+ 1.0

Vetmassa (kg)

+ 0.1

+ 0.3

+ 0.4

Vetpercentage (%)

- 3.2

+ 0.3

+ 0.3


Zoals je ziet lijkt het erop dat HMB wel positieve effecten heeft, maar dat die tamelijk zwak zijn. De enige uitzondering is het effect op het vet. HMB lijkt de afbraak van de vetmassa te remmen. Da's minder leuk.

Kreider RB, Ferreira M, Wilson M, Almada AL. Effects of calcium beta-hydroxy-beta-methylbutyrate (HMB) supplementation during resistance-training on markers of catabolism, body composition and strength. Int J Sports Med. 1999 Nov;20(8):503-9. [PubMed]

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken