Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Levensverlenging       Phytopreparaten       Hart & bloedvaten       Visolie    

0 6 - 1 0 - 2 0 0 7

  Hoe broccoli en spruitjes je LDL verlagen (J Nutr. 2007 Oct;137(10):2185-9.)
Indol-3-carbinol (I3C), een verbinding in koolplanten als broccoli, radijsjes en spruitjes, vermindert misschien de concentratie van het 'slechte cholesterol' LDL in het bloed. Dat concluderen onderzoekers van de University of Hawaii at Manoa uit proeven met menselijke levercellen in reageerbuizen.

Hoe broccoli en spruitjes je LDL verlagen

Toen de onderzoekers de cellen blootstelden aan oplopende concentraties I3C verminderde hun aanmaak van ApoB. Dat is een vervet eiwit, dat door de lever gemaakte vetten en cholesterol door het bloed vervoert naar het lichaam. ApoB is het chassis van het vrachtwagentje dat we LDL, LDL-cholesterol of 'het slechte cholesterol' noemen.
[Het 'goede cholesterol' HDL brengt cholesterol en vetten naar de lever, die die componenten vervolgens kan afbreken. Het vervet eiwit dat het chassis van HDL vormt is ApoA - red.]
De onderzoekers ontdekten dat de koolmetaboliet in levercellen de synthese en afgifte van vetten en cholesterol vermindert.

Hoe broccoli en spruitjes je LDL verlagen

Op moleculair niveau remt I3C [chemische structuur hieronder] genen als SREBP-1c en -2, ACAT2, FASN en DGAT-1 en -2. Die genen zorgen voor de aanmaak van vetten. Gaat de vet-aanmaak omlaag, denken de onderzoekers, dan gaat kennelijk ook de aanmaak van het vervette eiwit apoB omlaag.
In 1994 ontdekten onderzoekers van North Carolina State University dat I3C bij muizen de LDL-spiegel kon verlagen. [Biochem Pharmacol. 1994 Jan 20;47(2):359-64.]
I3C
Hoe het plantenstofje dat precies deed, daarover was tot nu toe weinig bekend.
Dat I3C en andere verbindingen in koolplanten een gezondheidsbevorderend effect hebben is bekend. De aandacht van de wetenschappers heeft zich vooral gericht op een verhoogde aanmaak van ontgiftende enzymen door I3C.

0 7 - 1 0 - 2 0 0 7

  Drie keer vette vis per week is teveel, zegt onderzoeker (Universiteit Gent 5-10-2007) [Offline]
Visvetzuren zijn natuurlijk belangrijk, maar vette vis bevat ook veel dioxine-achtige stoffen. Eet je wekelijk drie keer of vaker vette vis - zoals zalm, haring of sardines - dan komt je inname van dioxine-achtige stoffen op de grens van wat je volgens wetenschappers mag binnenkrijgen.
Dat schrijft Isabelle Sioen van de universiteit van Gent in haar proefschrift. Sioen heeft met statistische technieken de totale inname van dioxine-achtige stoffen bepaald. In dit geindustrialiseerde deel van de wereld is die inname
Zalm
vrij hoog. In voedingsmiddelen vind je die stoffen in dierlijk vet, in de vorm van zuivel-vet, vet in vlees en eierdooiers.
Is je inname van die producten hoog, dan is de boodschap van Sioen interessant voor jou. Dat geldt minder voor gezondheidsfanaten die hun inname van volle zuivel, eierdooiers en vet vlees hebben gereduceerd.
Het is niet voor de eerste keer dat dioxine-achtige stoffen en andere verontreiniging in vis onder de aandacht komen. In 2004 publiceerde Science een verontrustende analyse, waaruit bleek dat West-Europeanen eigenlijk maar enkele keren per jaar veilig zalm zouden kunnen eten. Toxicologen vonden toen dat de gebruikte rekenmethode niet klopte, waardoor de onderzoekers de risico's te hoog inschatten.
Supplementen met visolie zijn overigens wel veilig. Fabrikanten maken de olie schoon.
Dioxines en verwante verbindingen hechten aan de arylhydrocarbon-receptor. Een plantenstof als EGCG in groene thee kan die receptor saboteren. [Science Daily May 20, 2005]

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken