Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Duurtraining       Langer leven & leefstijl       Kankerpreventie       Langer leven & suppletie    

1 9 - 1 1 - 2 0 0 6

  Hoe gezond is een beetje gif? (resource-online.nl 16 November 2006) [Offline]
Volgens de hormesistheorie van Ed Calabrese [Google] zijn een beetje dioxines en radioactiviteit goed voor ons. De overheid moet ervoor zorgen dat het milieu een beetje smeriger wordt, zodat we gezonder worden, beweren de fervente aanhangers van die theorie.
Klopt niks van, zegt de Wageningse toxicoloog Tinka Murk. Vaak hebben giftige stoffen in lage concentraties wel een stimulerend effect, maar een stimulerend effect is niet altijd gezond. Waarschijnlijk doen de giftige componenten iets met receptoren die voor plantaardige stoffen zijn bedoeld. Die plantaardige stoffen zijn gezond, industriele componenten als PCB's en vlamvertragers niet.
Over gezonde stoffen gesproken: volgens de Wageningse hoogleraar Ivonne Rietjens vertelt de hormesistheorie waarom die stoffen gezond zijn:
Quercetine
Omdat ze in hoge doses ongezond zijn. Visvetzuren zetten in het lichaam bijvoorbeeld om in gevaarlijke verbindingen. Daarom beschermen ze in kleine hoeveelheden tegen kanker. Met plantenstofjes als quercetine is het niet anders. In geringe hoeveelheden beschermt quercetine cellen, juist doordat de stof in de cel adducten vormt die het erfelijk materiaal kunnen beschadigen.

2 3 - 1 1 - 2 0 0 6

  Marathonlopers krijgen vaker huidkanker (sciencedaily.com)
Een onderzoek onder marathonlopers wijst uit dat de lopers vaak al de eerste verschijnselen van huidkanker hebben. [Arch Dermatol. 2006;142:1471-1474.]
"During training and competition, marathon runners are exposed to high levels of ultraviolet (UV) radiation, the most important environmental risk factor for the skin cancer melanoma. Endurance exercise also may suppress the immune system and increase the risk for malignant melanoma."

0 5 - 1 2 - 2 0 0 6

  Rechtop-zitten is funest voor je rug (livescience.com 28 November 2006) [Offline]
Onderzoek met MRI onder 22 gezonde mensen toont het aan. De beste zittende werkhouding is die waarin je rug een hoek van 135 graden
Rechtop-zitten is funest voor je rug
maakt. Achterover leunend, dus. Dat zeggen onderzoekers van de University of Alberta. Als je rechtopzit, belast je je wervelschijven.
Onderzoeker Amir Bashir: "We were not created to sit down for long hours, but somehow modern life requires the vast majority of the global population to work in a seated position. This made our search for the optimal sitting position all the more important."

0 5 - 1 1 - 2 0 0 6

  Hoe stresshormonen kankercellen helpen verspreiden (sciencedaily.com)
Adrenaline en nor-drenaline stimuleren via de adrenerge receptoren van kankercellen de aanmaak van de eiwitten MMP-2, MMP-9 en VEGF. MMP-2 en MM-9 helpen kankercellen bij het uitbreken naar het lichaam. Hoe hoger de aanmaak, hoe agressiever de kanker. VEGF stimuleert de groei van bloedvaten, die de tumoren voorzien van voedingsstoffen.

1 9 - 1 0 - 2 0 0 6

  Toekomstverkenner: De mensheid splitst zich in twee soorten (BBC)
De eerste duizend jaar maakt de wetenschap ons alleen maar knapper, slimmer en langer. Maar daarna zullen we ons splitsen in twee subsoorten: een intelligente, creatieve en mooie bovenmens - die eigenlijk verschrikkelijk slap is, en nergens meer tegen kan - en een lelijke, grove maar oersterke ondermens.
Dat voorspelt evolutionair theoreticus Oliver Curry. Helemaal nieuw is dat idee niet. Curry speelt om te beginnen leentjebuur bij Herbert George Wells, die een verre toekomst met twee humane subrassen beschreef in zijn boek The Time Machine. [Integraal op internet: The Time Machine]
Bovendien denkt de post-humanistische beweging serieus na over een mogelijke tweedeling van de menselijke soort. En tenslotte is ook het idee van een oersterke koboldmens ook niet helemaal nieuw.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken