|
||
|
||
0 8 - 0 2 - 2 0 0 4 Hoe grapefuits helpen bij het afslanken
De Amerikanen werkten met drie ongeveer even grote groepen afslankers. De ene groep kreeg alleen een dieet en fungeerde als controlegroep. Een tweede groep kreeg drie keer per dag bij elke maaltijd een halve grapefruit. Een derde groep dronk drie maal daags een glas grapefruitsap. Het dieet van de afslankers bevatte ongeveer voldoende joules om op gewicht te blijven.
Na tien weken was de controlegroep twee ons afgevallen. De grapefruitgroep was 1.6 kilo lichter geworden, de sapgroep 1.5 kilo. Er zat nogal wat variatie in het aantal kilo's dat de grapefruiters verloren. Sommigen verloren zelfs 4.5 kilo, zegt Ken Fujioka van Scripps Clinic op NutraIngredients.com. 'Al jaren zweren afslankers bij grapefruits. Nu hebben we bewezen dat ze gelijk hebben.'
Er zit een groter onderzoek aan te komen dat meer duidelijkheid moet brengen, maar Fujioka heeft al een donkerbruin vermoeden hoe grapefruit ongeveer werkt: het saboteert de insulinewerkingin de vetcel.
Wat dat aangaat is Fujioka in goed gezelschap, want voedingsonderzoekers van de University of North Carolina denken dat ook. Zij hebben het door proeven met vetcellen in een reageerbuis zelfs bewezen.
Dat flavonoiden de ontwikkeling van vetcellen saboteren is bekend. Flavonoiden blokkeren enzymen als tyrosine-kinase, fosfodiesterases en DNA-topoisomerases. Een krachtige flavonoide in grapefruit is naringenin, waarvan bekend is dat hij ook een enzym als CYP34a remt. Zou naringenin ook zo'n effect op vetcellen hebben? Om daar achter te komen stopten de onderzoekers van North Carolina naringenin bij vetcellen in een medium waaraan ze ook insuline hadden toegevoegd.
De onderzoekers waren vooral geinteresseerd in de remmende werking van grapefruits op de enzymen en eiwitjes waarmee de insulinehuishouding van de vetcel werkt.
Eerst keken de Amerikanen naar de opname van glucose door de vetcellen. Hoe hoger de concentratie naringenin, des te geringer was de opname, ontdekten ze.
Om uit te vinden wat naringenin precies in de cellen veranderde, vermaalden de onderzoekers de cellen en voegden daar vervolgens een mix van antilichamen aan toe. Elk antilichaam herkende een eiwit dat belangrijk is voor de werking van insuline in de cel. Plakken de antilichamen aan 'hun' eiwit, dan slaan ze neer. In de onderstaande figuur zie je die neergeslagen eiwitjes als veegjes. Hoe dikker de veeg, des te meer van het eiwit zat er in de cel.
In de figuur hieronder kijken de onderzoekers naar eiwitten die weer door PI3K worden aangeschakeld.
Als je het systeem van signaaleiwitjes in een cel vergelijkt met een elektronische schakeling, dan zijn fosforgroepen de elektriciteit. Koppelen er hormonen aan receptoren, dan geven de eiwitjes fosforgroepen aan elkaar door: ze fosforyleren elkaar.
Toen de onderzoekers het verder gingen uitpluizen ontdekten ze dat het proces scheef gaat bij het molecuul PIP3. Naringenin reduceert bij een concentratie van 100 micromol de activering van PIP3 met 97 procent.
Kunnen die effecten ook in het lichaam ontstaan? De onderzoekers vonden in de literatuur een studie waarin wetenschappers proefpersonen 1 grapefruit hadden laten eten. Dat zorgde gemiddeld voor een concentratie van 6 micromol naringenin in het bloed. Wat doet die concentratie met de opname van glucose door de vetcellen?
Hieronder zie je het. Het zwarte staatje staat voor een cellen die drie dagen gestimuleerd worden door insuline. Het staatje met schuine streepjes staat voor cellen die drie dagen naringenin hebben gekregen in een concentratie van zes micromol. Het staatje met de spikkeltjes staat voor vetcellen die alleen vlak voor de meting naringenin hebben gekregen.
Individuele variatie Het effect van grapefruits zou wel eens per individu kunnen verschillen, schatten de Amerikanen. De concentratie van naringenin in mensen die een grapefruit hebben gegeten varieert van 0.7 tot 14.8 micromol.
Niersteen Weken achter elkaar grapefruits eten is geen goed idee. In grote epidemiologische studies blijkt het dagelijks eten van grapefruit de kans op niersteen te verhogen. De kans op niersteen groeit als je a. veel calcium binnenkrijgt en tegelijkertijd b. veel eiwit binnenkrijgt en tegelijkertijd c. veel organische zuren zoals oxaalzuur binnenkrijgt. Zeker sporters met een hoge inname van zuiveleiwit, of fanatieke volgers van het Atkinsdieet kunnen dus beter niet te lang achter elkaar van de grapefruittruc gebruik maken. Oxaalzuur vind je trouwens in rabarber, postelein, spinazie en cranberries.
1. Grapefruit may be easy weight loss remedy. NutraIngredients.com, 29-1-2004. |
|
|