1 5 - 0 1 - 2 0 1 0
Hoge doses vitamine C en E niet goed en niet slecht voor sporters (Med Sci Sports Exerc. 2010 Jul;42(7):1388-95.)
Hoge doses van de antioxidante vitamines C en E remmen de aanpassing van het lichaam aan fysieke training, schreven Duitse voedingswetenschappers deze lente in het sjieke PNAS. Volgens een iets uitgebreider Deens onderzoek, dat binnenkort verschijnt in Medicine & Science in Sports & Exercise, valt dat reuze mee. De Denen konden geen enkel negatief effect van vitamine C en E ontdekken. Maar ook geen enkel positief effect.
Lichamelijke inspanning verhoogt de aanmaak van vrije radicalen - en die zijn niet zo gezond. De arts Kenneth Cooper, uitvinder van de Coopertest en een voorvechter van lichaamsbeweging, was daarom een warm voorstander van het gebruik van antioxidante vitamines door duursporters. Maar volgens recente inzichten werken die niet. Het lichaam zou zich uitstekend kunnen aanpassen aan de toegenomen aanmaak van vrije radicalen. Die aanpassing zou juist door antioxidante vitamines in het gevaar kunnen komen. Dat was in ieder geval de strekking van het Duitse onderzoek dat we hierboven noemden.
In die studie lieten de onderzoekers hun proefpersonen 4 weken elke dag een uurtje fitnessen, en gaven ze daarbij dagelijks een gram vitamine C en 400 IE vitamine E. De Denen kozen voor een iets grondiger aanpak. Ze lieten 11 jonge mannen 12 weken dagelijks fietsen, en een programma volgen met een hoog trainingsvolume. De proefpersonen in de experimentele groep slikten elke dag een halve gram vitamine C en 400 IE vitamine E. In de placebogroep volgden 10 proefpersonen hetzelfde programma.
Na 12 weken had het lichaam zich bij de experimentele groep en de placebogroep aangepast aan de training. Verschillen tussen de beide groepen waren er echter niet. Hieronder zie je bijvoorbeeld de maximale zuurstofopname bij beide groepen. Dat is een maat voor het uithoudingsvermogen.
De spiercellen van beide groepen waren meer glycogeen gaan vasthouden, bleek uit analyses van stukjes spierweefsel. Het slikken van de antioxiante vitamines had daarop geen invloed.
Training laat in de mitochondria de aanmaak van enzymen toenemen die vetten, koolyhydraten en eiwitten kunnen omzetten in energie. Eentje daarvan is citraatsynthase, een sleutelenzym in de citroenzuurcyclus. De aanmaak van dat enzym ging bij beide groepen evenveel omhoog.
Spiercellen reageren op continue training door meer beschermende enzymen aan te maken. Eentje daarvan is manganese superoxide dismutase. Hieronder zie je dat de aanmaak van dat enzym bij beide groepen in gelijke mate toenam.
Supplementengebruikers in de sport zullen, na het verontrustende nieuws uit Duitsland, de Deense publicatie met opluchting ontvangen. De Denen zelf zien in hun resultaten echter een argument voor sporters om geen vitamine C en E te slikken.
"Considering that the health conscious part of the population generally consumes a balanced diet, rich in fruits and vegetables, our data suggest that this population will not experience any effect - positive or negative - from moderate daily vitamin supplements on training adaptation in response to strenuous endurance training", concluderen ze. "In conclusion, healthy people who just exercise regularly should be more critical towards antioxidant supplements."
|
|
|