Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Testosteronspiegel & leefstijl       Vitamines       Testosteron & supplementen       Vitamine D    

1 3 - 0 1 - 2 0 1 0

  Hoge vitamine D-spiegel = hoge testosteronspiegel (Clin Endocrinol (Oxf). 2009 Dec 29. [Epub ahead of print].)

Er is een verbluffend eenvoudige manier waarop westerse mannen hun testosteronspiegel kunnen verhogen. Ze hoeven alleen maar een supplement met extra vitamine D te slikken. Dat kun je afleiden uit een epidemiologische onderzoek van de Medical University Graz in Oostenrijk, dat binnenkort verschijnt in Clinical Endocrinology.

Vitamine D is eigenlijk een hormoon. Het regelt drie procent van onze genen. Daarbij zitten ook een stel genen die in de Leydigcellen zorgen voor de aanmaak van testosteron. Vitamine D is dus een belangrijke vitamine, zeker als je beseft dat de overweldigende meerderheid van de westerse bevolking te weinig vitamine D in zijn bloed heeft.

Dat komt omdat onze voeding weinig vitamine D bevat, en we het dus vooral van onze lichaamseigen aanmaak van vitamine D moeten hebben. Onze huidcellen zetten cholesterol onder invloed van zonlicht om in vitamine D. Maar we komen te weinig in de zon om voldoende vitamine D aan te maken.

Betekent dat ook dat de meeste westerse mannen daardoor te weinig testosteron aanmaken?

Die vraag wilden de Oostenrijkers beantwoorden. Dus onderzochten ze het bloed van 2300 mannen met een gemiddelde leeftijd van even boven de zestig. Slechts elf procent van hen had voldoende vitamine D in hun bloed. En inderdaad: hoe meer vitamine D de mannen in hun bloed hadden, des te hoger was hun testosteronspiegel en de concentratie ongebonden testosteron [FAI].


Hoge vitamine D-spiegel = hoge testosteronspiegel


Nou gaat de concentratie vitamine op-en-neer met de seizoenen. Na de zomer is de concentratie vitamine D het hoogst. Dan is volgens sommige studies ook de concentratie testosteron bij mannen op z'n hoogst. De Oostenrijkers konden dat verband bevestigen. De testosteronspiegel en de vitamine D-spiegel gaan in het menselijk lichaam synchroon met elkaar omhoog.


Hoge vitamine D-spiegel = hoge testosteronspiegel


Als mannen ervoor zorgen dat ze voldoende vitamine D in hun bloed hebben, maken ze dus ook meer testosteron aan. Dan denk je dus aan vitamine D-supplementen. Aan vrij sterke supplementen.

Hoewel in de meeste multivitamines ook vitamine D zit, hebben de meeste gebruikers van multipreparaten maar een licht verhoogde vitamine D-spiegel ten opzichte van niet-gebruikers. Dat merkten de Oostenrijkers ook in hun studie. "Seventy-eight patients (2.4 per cent) reported taking vitamin supplements on a regular basis, which usually contained vitamin D3. Because 25(OH)D levels were only slightly higher in users of vitamin D preparations (mean 22.1 microg/l) compared with the remaining cohort (mean 17.2 microg/l), we decided to include these patients in the present analyses."

Als je kijkt naar de tabel van hierboven, dan zie je dat het effect van multivitamines op de vitamine D-spiegel te klein is om je testosteronspiegel op te krikken. Je moet echt denken aan zwaardere vitamine D-preparaten, van minstens 400 tot 1000 eenheden per pil.

Een halve eeuw eerder ontdekten Duitse bewegingswetenschappers dat krachtsporters meer progressie maken in de seizoen waarin er veel vitamine D in hun bloed zit. Misschien hebben de Oostenrijkers ontdekt waarom.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken