Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Prostaatkanker       Hart & bloedvaten       Anabolen & studies       Anabolen & risico's    

1 7 - 0 8 - 2 0 0 9

  Hogere doses testosteron: meer effect op de spiermassa en met de bijwerkingen valt het wel mee (Am J Physiol Endocrinol Metab. 2001 Dec;281(6):E1172-81.)

Jonge mannen die aan krachttraining doen bouwen meer spieren op naarmate ze meer testosteron-enantaat [structuurformule hieronder] injecteren. Hoe hoger de dosis, des te meer effect op de spiermassa en -kracht hebben testosteronkuurtjes. Dat meldden Amerikaanse onderzoekers acht jaar geleden in de American Journal of Physiology - Endocrinology and Metabolism. Met de bijwerkingen van hogere doses testosteron valt het wel mee. Als je tenminste niet al te zwaar aan HDL tilt.

Testosteron-enantaat
De onderzoekers legden in zestig gezonde mannen van 18-35 jaar, "with prior weight-lifting experience", de aanmaak van testosteron plat met de GnRH-agonist Decapeptyl. Daarna injecteerden ze de mannen twintig weken achtereen met testosteron-enantaat. De mannen kregen wekelijks een injectie met 25, 50, 125, 300 of 600 mg testosteron. De dosis van 25 mg is nog net genoeg om het seksueel functioneren van mannen intact te houden. Voor zover studies dat hebben uitgezocht is 600 mg de hoogste dosis testosteron die mannen wekelijks kunnen injecteren zonder in acute medische problemen te komen. In het anabolenmilieu is niet iedereen het daarmee eens.

De mannen moesten in een dagboek hun seksuele activiteiten bijhouden, maar daarin was geen sprake van effecten. Het maakte niet zoveel uit of de mannen nu 25 of 600 mg testosteron injecteerden. De figuur hieronder geeft verhoudingsgewijze veranderingen.


Hogere doses testosteron: meer effect op de spiermassa en met de bijwerkingen valt het wel mee


Hoe hoger de dosis testosteron was, des te meer vetvrije massa wonnen de mannen. Ook het aantal kilo's dat ze op de leg-press omhoog konden krijgen steeg verder naarmate de mannen meer testosteron injecteerden. Je vraagt je af wat er zou zijn gebeurd als de mannen 1200 mg testosteron-enantaat per week hadden gespoten.


Hogere doses testosteron: meer effect op de spiermassa en met de bijwerkingen valt het wel mee


De vetvrije massa bestaat slechts gedeeltelijk uit spiermassa. Maar ook de spiermassa nam meer toe naarmate de mannen meer testosteron injecteerden.


Hogere doses testosteron: meer effect op de spiermassa en met de bijwerkingen valt het wel mee


Onderzoekers zijn vooral bezorgd over de relatie tussen anabole hormonen en kanker. Als je het hebt over androgene hormonen, dan zijn onderzoekers met name bevreesd voor de effecten op de prostaat. Een merker voor de toestand van de prostaat is het 'prostaatkanker-eiwit' PSA. Hoe meer daarvan in het bloed zit, des te slechter is de prostaat eraan toe. De mannen die meer testosteron injecteerden hadden echter geen hogere PSA-spiegel.


Hogere doses testosteron: meer effect op de spiermassa en met de bijwerkingen valt het wel mee


De hogere doses testosteron maakten het bloed een beetje stroperiger, maar erg veel zorgen hoefden de mannen zich daarover niet te maken. Problematischer was het effect van hogere doses testosteron op het 'goede HDL-cholesterol'.


Hogere doses testosteron: meer effect op de spiermassa en met de bijwerkingen valt het wel mee


Honderd procent veilig is ook testosteron dus niet, concluderen de onderzoekers. Daarom pleiten ze in hun slot-alinea voor de ontwikkeling van SARM's. "Selective androgen receptor modulators that preferentially augment muscle mass and strength, but only minimally affect prostate and cardiovascular risk factors, are desirable."

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken