0

Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Cerebrogenics       Plantaardige extracten       Cortisolblokkers       Seks    

0 2 - 1 1 - 2 0 1 0

  Horny Goat Weed remt cortisol (Biol Pharm Bull. 2006 Dec;29(12):2399-403.)

In Horny Goat Weed alias Epimedium brevicornum zit het flavonol icariin dat in dierstudies de testosteronspiegel verhoogt. Volgens onderzoekers van Nanjing University voorkomt hetzelfde icariin dat de cortisolspiegel stijgt bij stress.

Icariin


Corticotropin-releasing factor
Horny Goat Weed verhoogt in studies het uithoudingsvermogen van proefdieren en remt de aanmaak van cortisol door inspanning. De onderzoekers vroegen zich af of icariin ook de stijging van de cortisolspiegel tijdens chronische stress kan intomen. Ze besloten ratten een week lang bloot te stellen aan chronische en niet-extreme stress.

Elke dag zetten de Chinezen een stroboscoop boven de kooi van de ratten, zetten hun kooi schuin, zetten een vreemd dier in hun kooi, maakten het zaagsel nat, haalden hun voer en water weg en stelden ze bloot aan lawaai.

De helft van de ratten kreeg elke dag een placebo [vehicle], de andere helft kreeg een beetje icariin toegediend. De suppletie begon 5 weken voordat de stressweek begon.

Hieronder zie je dat icariin de aanmaak van het stresshormoon corticotropin-releasing factor afremt. CRF wordt aangemaakt door de hypothalamus en verhoogt de afgifte van ACTH door de hypofyse in de hersenen. Op zijn beurt laat ATCH de bijnieren meer cortisol produceren.

Icariin remde inderdaad de afgifte van cortisol - plus de aanmaak van stresseiwitten als interleukine-6 en TNF-alpha.


Horny Goat Weed remt cortisol


De verhoogde cortisolspiegel door chronische stress kan depressie in de hand werken, en de Chinezen vermoeden dat Horny Goat Weed daartegen beschermt. Als ze gelijk hebben, dan is Horny Goat Weed misschien ook interessant voor sporters die onder stress staan. Life stress verhoogt de kans dat blessures krijgen of ziek worden en vermindert de effectiviteit van hun training.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken