Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Langer leven & psychologie       Langer leven & leefstijl       Visolie       Langer leven & suppletie    

2 1 - 0 1 - 2 0 10

  Humane studie: visvetzuren vertragen veroudering op moleculair niveau (JAMA. 2010;303(3):250-257.)

Hoe meer visvetzuren er in je bloed zitten, des te trager verouderen je cellen. Dat concluderen cardiologen van San Francisco General Hospital in een studie die is verschenen in JAMA. De visvetzuren EPA en DHA maken dat de telomeren in je DNA minder snel korter worden.

Humane studie: visvetzuren vertragen veroudering op moleculair niveau
Telomeren [de blauwe afsluitdoppen op het X-chromosoom hiernaast] zitten in je DNA aan de uiteinden van je chromosomen. Ze worden elke keer dat je cellen delen korter. Hebben je cellen zo vaak gedeeld dat je telomeren "op" zijn, dan zit je tijd erop. Je weefsels kunnen zich niet meer verjongen en je zult uiteindelijk sterven. Onderzoekers meten steeds vaker de lengte van de telomeren in witte bloedcellen om te achterhalen hoe snel mensen op moleculair niveau verouderen.

In de JAMA-studie deden de onderzoekers dat met 608 hartpatiënten met een gemiddelde leeftijd van halverwege de zestig. Bij hen bepaalden de onderzoekers de lengte van de telomeren van hun witte bloedcellen en de concentratie EPA en DHA in het bloed. Vijf jaar later keken de onderzoeker hoeveel korter de telomeren van de patiënten waren geworden. Toen zagen de onderzoekers dat de afname van de telomeerlengte minder was naarmate de concentratie visvetzuren hoger was.


Humane studie: visvetzuren vertragen veroudering op moleculair niveau


Hierboven zie je de afname van de relatieve lengte van de telomeren. Het eerste kwartiel is de 25 procent van de proefpersonen met de minste visvetzuren in hun bloed. Het vierde kwartiel is de 25 procent van de proefpersonen met de meeste visvetzuren in het bloed.

Kijk je naar de absolute afname, dan is de figuur bijna hetzelfde.


Humane studie: visvetzuren vertragen veroudering op moleculair niveau


Visvetzuren verlagen de concentratie triglyceriden in het bloed. Ze verlagen ook de >bloeddruk. Mensen die veel vis eten zijn dikwijls hoger opgeleid, hebben een hoger inkomen en leven daardoor vaak gezonder. Maar ook toen de onderzoekers corrigeerden voor factoren als triglyceriden, bloeddruk, opleiding en inkomen bleef het verband overeind.

Een mogelijk mechanisme is dat visvetzuren zich laten inbouwen in celmembranen. Op die plek zwakken ze ontstekingsreacties af en stimuleren ze de aanmaak van endogene antioxidanten door de cel. Dat zouden levensverlengend mechanismen kunnen zijn, vermoeden de onderzoekers. Een andere mogelijkheid is dat visvetzuren het enzym telomerase activeren. Dat enzym houdt telomeren langer op lengte. Uit een andere humane studie blijkt dat mannen die elke dag 3 gram visvetzuren slikken - en daarnaast hun leefstijl op nog meer punten verbeteren - meer en actiever telomerase hebben. [Lancet Oncol. 2008 Nov;9(11):1048-57.] Volgens reageerbuisstudies werken visvetzuren in kankercellen trouwens precies andersom. Visvetzuren remmen telomerase in kankercellen.

De onderzoekers merken ook nog op dat ze hartpatiënten hebben onderzocht", geen gezonde mensen. "The findings may not be generalizable to other patient populations, and further studies are required to validate our findings in other demographic groups", besluiten de onderzoekers.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken