Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Krachttraining       Duurtraining       Medische horror & sensatie       Pijn    

3 0 - 0 3 - 2 0 0 9

  Hydroxycut + pijnstillers = kapotte spieren (Am J Health Syst Pharm. 2009 Jan 15;66(2):142-8.)

Een achttienjarige amateursporter uit het Amerikaanse Salt Lake City heeft ernstige spierschade opgelopen door het afslanksupplement Hydroxycut. Artsen van University of Utah hebben schreven over het geval in de American Journal of Health-System Pharmacy. De jongen slikte niet alleen Hydroxycut maar ook pijnstillers.

Hydroxycut
De jongen bezocht een arts omdat hij pijn had in zijn benen en de kracht in zijn beenspieren was verloren. Hij slikte elke dag vier capsules Hydroxycut van 220 milligram, en was zojuist zwaarder gaan trainen dan normaal. Volgens analyses van zijn bloed waren allerlei enzymen en metabolieten in concentratie verhoogd die wijzen op spierschade - zoals creatinine, aspartaattransaminase, transaminase en alkalinefosfatase. Zijn creatinekinasespiegel was met dertienduizend eenheden per liter fors hoger dan normaal. Rhabdomyolyse, luidde de diagnose.

Bij rhabdomyolyse vallen spiercellen uitelkaar. Ze geven hun inhoud af aan het bloed. Daardoor kunnen de nieren worden beschadigd.

De jongen had een korte periode Adderall gebruikt - een amfetaminepreparaat voor mensen met ADHD - zodat hij beter kon studeren. Hij had zijn trainingsprogramma verzwaard omdat hij in een betere vorm wilde komen. Het Hydroxycut-supplement moest hem daarbij gaan helpen.

Hydroxycut is een combinatiesupplement van verschillende stoffen die het afslanken moeten versnellen. Het is een stacker van hydroxycitroenzuur, Gymnema sylvestre, Rhodiola rosea, thee-extracten en cafeïne. Die stoffen verhogen de concentratie adrenaline in het bloed, en maken de cellen bovendien gevoeliger voor adrenaline. Daardoor stoten vetcellen vetzuren uit, die het lichaam vervolgens kan verbranden. Een tweede effect is dat de stofwisseling van spiercellen een tandje omhoog gaat. Daardoor kon de jongen meer uit zijn spieren halen dan verantwoord was, en richtte hij met zijn training ernstige schade aan.

Dat kwam niet alleen door de Hydroxycut, maar ook door de pijnstillers die de jongen slikte. Omdat hij niet van spierpijn hield, gebruikte hij er een hele reeks van, zoals naproxen en cyclobenzaprine. Daardoor merkte hij niet wat hij met zijn spieren deed.

Zie daar de tragiek van de synthetische generatie. Zonder pillen kan de synthetische generatie niet leren. Zonder pillen kan de synthetische generatie niet hard trainen. En op zich is dat tot daar aan toe. Maar de synthetische generatie kan ook niet tegen pijn.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken