1 0 - 0 6 - 2 0 0 9
Hyperhydratie helpt duursporters (J Physiol Anthropol. 2008 Sep;27(5):263-71.)
Als je vlak voor een langdurige cardio- of hardloopsessie meer vocht inneemt dan je op dat moment eigenlijk nodig hebt, dan presteer je beter. Dat ontdekten onderzoekers de University of Sherbrooke in Canada. Hyperhydratie - zeg maar: het innemen van vocht zonder dat je dorst hebt - is prestatiebevorderend voor duursporters.
Als je door transpiratie twee procent je lichaamsgewicht verliest, gaan je prestaties achteruit. Sinds dat bekend is, hebben sportwetenschappers veel onderzoek gedaan naar het effect van hyperhydratie, maar volgens de Canadezen is dat onderzoek moeilijk te vertalen naar de praktijk. De studies werkten met sporters die bewust werden uitgedroogd. In de praktijk zullen sporters dat nooit doen. De Canadese studie is in dat opzicht bijzonder, omdat het de effecten van een normale vochtvoorziening - euhydratie - vergelijkt met die van hyperhydratie.
In hun studie, die in 2008 verscheen in de Journal of Physiological Anthropology, doen de Canadezen een proef met zes getrainde sporters. De ene keer stappen die zonder bijzondere voorbereiding op de fiets, en rijden dan twee uur op 65 procent van hun VO2max. Gedurende de periode moeten de sporters vijf keer even op tachtig procent van hun VO2max fietsen. Als de twee uur erop zitten, moeten de fietsen zich leegfietsen in een exhaustion trial. Daarbij moeten de
sporters telkens iets harder trappen, net zolang tot ze afhaken.
Een andere keer drinken de sporters voor en tijdens de trial 1,7 liter water. In dat water zit 82 gram glycerol. Glycerol is een bestanddeel van vetten - het is bij wijze van spreken het bolletje waaraan in vetten drie vetzuren zitten vastgeplakt. Het komt ook in vrije vorm in het lichaam voor. Drink je veel water, dan vertraagt glycerol het tempo waarin je nieren extra vocht afvoeren naar je blaas.
De hyperhydratie werkte. De lichaamstemperatuur was in de hyperhydratiegroep lager, maar dat effect was niet significant. Wel signifant was het effect op het hart. Dat hoefde minder slagen te maken in de hyperhydratiegroep. In de figuur hieronder staat de curve met de vierkantjes voor die groep.
De sporters in de hyperhydratiegroep reden langer in de exhaustion trial. Dat zie je hieronder. PEH = de hyperhydratiegroep. De gehyperhydreerde sporters bleven veertien minuten fietsen, de ge-euhydreerde sporters hielden het twaalf minuten vol. De piekvermogen in de hyperhydratiegroep was in die
exhaustion trial bovendien hoger: 280 Watt. In de euhydratiegroep was dat 266 Watt.
Hyperhydratie werkt overigens niet bij iedereen. "One subject had a decrease in endurance capacity with preexercise hyperhydration", schrijven de Canadezen.
|
|
|