2 4 - 0 6 - 2 0 1 0
Ibuprofen laat immuuncellen spierweefsel opbouwen (Inflamm Res. 2003 Apr;52(4):170-6.)
Jonge krachtsporters boeken minder progressie door ontstekingsremmers als ibuprofen, maar oudere krachtsporters bouwen juist meer spiermassa op als ze ibuprofen slikken. Een dierstudie, die in 2003 verscheen in Inflammation Research, vertelt waarom. Ibuprofen stimuleert het immuunsysteem om spiermassa te helpen opbouwen.
Na zware training ontstaan er in spieren ontstekingen. Spiercellen gaan dood, en immuuncellen reizen door de spierweefsel heen om ze op te ruimen. Die immuuncellen spelen ook een rol bij de heropbouw van het spierweefsel.
Ibuprofen - voluit: (2-isobutylphenyl)propanoic acid - remt de aanmaak van agressieve verbindingen door immuuncellen. Als je dat nou optelt bij wat je weet over de rol van immuuncellen in getrainde spieren, dan vraag je je automatisch af wat er gebeurt als je training en ibuprofen met elkaar combineert.
Die vraag wilden fysiologen van de University of California beantwoorden door proeven op ratten. De onderzoekers lieten de ratten eerst 10 dagen hun achterpoten niet gebruiken, en daarna weer wel. Die herbelasting kun je vergelijken met een eccentrische gewichttraining bij mensen.
Ratten in de controlegroep bleven gewoon hun poten gebruiken en kregen zouten [AMBU: PBS] of ibuprofen [AMBU: IBU] toegediend. De onderzoekers pompten zowel de zouten als de ibuprofen met een slangetje direct in de darmen.
De ratten in de experimentele groepen kregen eveneens zouten [RELOAD: PBS] of ibuprofen. De onderzoekers gaven de dieren per kg lichaamsgewicht 10 mg ibuprofen op 4 verschillende momenten: 8 uur voordat ze hun achterpoten weer gebruikten en 8, 16 en 24 uur daarna [RELOAD: PRE-IBU]. Er was ook een groep ratten die de eerste toediening van ibuprofen oversloeg [RELOAD: POST-IBU].
Een etmaal nadat de ratten weer hun achterpoten waren gaan gebruiken zagen de onderzoekers ontstekingen in de soleus van de ratten [inflammatory cells].
Ze zagen dat zich meer neutrofielen in de spieren van de ratten verzamelden. Het meest interessante verschil was dat ibuprofen in de RELOAD: PRE-IBU-groep zorgde voor een grotere toename van de ED2+-macrofagen.
ED2+-macrofagen zitten gewoon in spieren. Ze horen er, om het simpel te zeggen. In eerdere publicaties van dezelfde onderzoekers worden ze actiever als spieren zich herstellen. [J Appl Physiol. 1994 Jul;77(1):290-7.]
Een grotere toename van het aantal ED2+-macrofagen gingen samen met minder dode spiercellen.
"The increase in ED2+ macrophage concentration and decrease in necrosis may be mechanistically related because ED2+ macrophages have been associated with muscle regeneration and repair", schrijven de onderzoekers.
Als je weet hoe je op een slimme manier ontstekingsremmende middelen moet gebruiken, heb je dus waarschijnlijk een nieuwe anabole strategie ontdekt. Misschien dat je bij zo'n strategie ook visolie kunt gebruiken. Visolie maakt het immuuncellen makkelijker om na training hun weg door spierweefsel te vinden. En dan is er ook nog Echinacea. Echinacea stimuleert toch macrofagen?
Dit onderzoek is niet gefinancierd door een fabrikant van OTC-middelen. De onderzoekers kregen hun geld van een "Cybex research grant awarded by the American College of Sports Medicine" en de ruimtevaartorganisatie NASA.
|
|
|