0

Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Krachttraining       Krachttraining & voeding       Immuunsysteem       Aminozuren    

2 3 - 0 6 - 2 0 1 0

  Immuunsysteem krachtsporters blijft op peil door cystine en theanine (J Strength Cond Res. 2010 Mar;24(3):846-51.)

Veel krachtsporters die snoeihard trainen worden sneller verkouden of grieperig dan normaal. Hun training trekt een zware wissel op hun immuunsysteem en vermindert de activiteit van de natural killer cells, de eerste verdedigingslinie van het immuunsysteem. Onderzoekers van de University of Tokyo hebben ontdekt dat krachtsporters daaraan iets kunnen doen als ze een voedingssupplement met 2 aminozuren gebruiken.

L-Theanine


Cystine
Als een gevaarlijk organisme binnendringt in het lichaam, dan komt als eerste de natuurlijke afweer in actie: de tamelijk lompe natural killer cells. De natural killer cells kun je vergelijken met knokploegen, die bij de eerste tekenen van onraad meteen gaan slaan en daarna pas vragen wat er aan de hand is. Hun activiteit neemt af als er minder glutathion in het lichaam is, blijkt uit dier- en reageerbuisstudies. Glutathion is een tripeptide van glutamine, cysteïne en glycine. Antioxidante enzymen hebben glutathion nodig om te werken.

Supplementenbedrijven brengen al jaren N-Acetyl-L-Cysteïne als een precursor voor glutathion op de markt. De Japanners probeerden echter een andere strategie: een mengsel van cystine en theanine [structuurformules hierboven]. Cystine is een verbinding tussen 2 cysteïnemoleculen. In voedingsmiddelen vind je cystine in het eiwit van eieren. Theanine is een aminozuur in groene thee.

De Japanners deden een proef met anderhalf dozijn jonge krachtsporters. De helft van hen kreeg een placebo, de andere helft nam elke dag 700 mg cystine en 280 mg theanine. Die hoeveelheden krijg je niet binnen in een normaal voedingspatroon. De sporters gebruikten een poeder van fabrikant [en sponsor] Ajinomoto en losten dat op in water. Daarvan dronken ze elke dag een glas na een maaltijd.

De proef duurde 2 weken. De eerste week trainden de proefpersonen 3 keer per week, zoals ze gewoon waren. De tweede week trainden ze 6 keer per week.

Toen de onderzoekers na week 1 de activiteit van de natural killer cells bepaalden, zagen ze dat die in de placebogroep nauwelijks achteruit waren gegaan. Dat gebeurde wel na week 2.


Immuunsysteem krachtsporters blijft op peil door cystine en theanine


In de supplementengroep bleef de activiteit van de natural killer cells ook na week 2 op peil.

Krachtsporters die een paar keer per week trainen hebben een normaal-functionerend immuunsysteem, concluderen de Japanners. Ze hebben geen supplementen nodig. Maar als ze gedurende een periode harder en vaker trainen dan normaal, dan kunnen ze voorkomen dat ze ziek worden als ze extra theanine en cystine binnenkrijgen.

Zeikerig vraagje onzerzijds: zouden krachtsporters niet hetzelfde kunnen bereiken als ze tijdens een intensieve trainingsperiode hun eiwitinname verhogen?

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken