Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Testuitslagen       Chroom       Selenium       Vitamines    

0 3 - 0 6 - 2 0 0 3

In Australische multivitamines zit niet wat het etiket vertelt

De labels van de drie meest verkochte Australische multivitamine-preparaten komen niet overeen met wat er werkelijk in de preparaten zit. Tot die conclusie komt het dagblad Sunday Herald Sun, dat de preparaten liet onderzoeken.

De onderzoekers keken naar de hoeveelheden chroom, koper en selenium in de pillen. In de onderstaande tabel geeft het eerste getal aan hoeveel het etiket aangaf. Daarachter, tussen haakjes, staat van twee verschillende metingen de hoeveelheden die de onderzoekers aantroffen.


Swisse Women's Ultitive

Natural Nutrition's Mega Potency Men's Multi Vitamin

Blackmore's Multi Vitamins and Minerals

Chroom

3 mcg (3 mcg, 2 mcg)

10 mcg (6 mcg, 6 mcg)

50 mcg (28 mcg, 29 mcg)

Koper

29 mcg (16 mcg, 20 mcg)

28 mcg (18 mcg, 17 mcg)

190 mcg (102 mcg, 146 mcg)

Selenium

13 mcg (10 mcg, 19 mcg)

26 mcg (29 mcg, 28 mcg)

0 mcg (0 mcg, 6 mcg)


De fabrikanten waren verontwaardigd over de tests. Producent Blackmore vond dat de methoden die het lab had gebruikt niet klopten. Volgens de cijfers van Blackmores eigen lab, die het bedrijf nog in het archief had, was er met de onderzochte batches niks aan de hand.

Fabrikant Swisse was het met Blackmore eens. "Een miljoenste gram is erg weinig", liet de fabrikant meten. "Als je de verkeerde methoden gebruikt, kun je niet verwachten dat de uitkomst klopt."

Ook de maker van het andere preparaat was het niet eens met de tests. "En al zou dit resultaat kloppen, waar maak je je dan druk om? De volksgezondheid komt er niet door in gevaar.'"

De krant had de pillen door twee laboratoria laten onderzoeken. Het ene was van de overheidsinstelling Therapeutics Goods Administration, het andere van een bedrijf dat was goedgekeurd door de National Association of Testing Authorities.

Mary Papadakis. Vitamin lables miss the mark. The Sunday Herald Sun, 25-5-2003.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken