0

Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Plantaardige extracten       Testosteron & leefstijl     Archief Testosteron & Supplementen   Testosteron & supplementen     Archief Tongkat Ali   Tongkat Ali    

2 1 - 1 0 - 2 0 0 9

  In dierstudie heeft Tongkat Ali een spieropbouwende werking (Arch Pharm Res. 2001 Oct;24(5):437-40.)

Extracten van de Aziatische struik Eurycoma longifolia of Tongkat Ali verhogen de testosteronspiegel, blijkt bijvoorbeeld uit een recente Italiaanse dierstudie waarover we een paar weken geleden schreven. In een oudere dierstudie, die Maleise onderzoekers acht jaar geleden publiceerden, is dat effect op de testosteronspiegel groot genoeg om ook de aanwas van spierweefsel te stimuleren.

In dierstudie heeft Tongkat Ali spieropbouwende werking
In Tongkat Ali zitten stoffen als "quassinoids, squalene derivatives, biphenylneolignans, tirucallane-type triterpenes, canthine-6-one and carboline alkaloids", schrijven we even over uit de Maleise studie. Die cocktail van stoffen stimuleert de testes om meer testosteron aan te maken - en heeft op zichzelf ook een spierversterkende werking. Dat ontdekten de onderzoekers van de University Science Malaysia toen die voor de Japanse multinational Toray de effecten van Tongkat Ali op ratten bestudeerden.

De onderzoekers dienden de ratten dagelijk oraal 200, 400 en 800 mg extract per kilogram lichaamsgewicht toe. De proef duurde 12 weken. Daarna keken de onderzoekers of de kringspier van de ratten zwaarder was geworden. Dat is een maat voor de spieropbouwende werking van stoffen. Hieronder zie je wat de extracten deden in normale mannelijke ratten.


In dierstudie heeft Tongkat Ali spieropbouwende werking


Het maakt niet zo verschrikkelijk veel uit welk extract je gebruikt, schrijven de onderzoekers. Daaruit maken ze op dat het anabole effect van Tongkat Ali het werk is van een reeks van verbindingen. Als een specifiek stofje in het supplement voor dikkere spierballen zorgde, dan zouden er wel een paar extracten zijn geweest die helemaal niks deden.

De onderzoekers herhaalden hun proeven met gecastreerde ratten, die ze dagelijks 15 mg testosteron per kilogram lichaamsgewicht inspoten. Hieronder zie je dat ook in die dieren de extracten een anabool effect hadden. De kringspier werd in ieder geval zwaarder.


In dierstudie heeft Tongkat Ali spieropbouwende werking


De onderzoekers zeggen er niets over, maar dat betekent dat in ieder geval sommige stoffen in Tongkat Ali niet, zoals de verbindingen in gember, de productie van testosteron door de testes verhogen. Misschien peuteren ze testosteron uit het SHBG, of misschien interacteren ze zelf met de androgeenreceptor.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken