Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Krachttraining & voeding       Krachttraining & vrouwen       Krachttraining       Psychologie    

2 1 - 0 8 - 2 0 0 9

  In een gym met voldoende begeleiders groei je sneller (J Strength Cond Res. 2009 Aug 5. [Epub ahead of print].)

Beginnelingen in de krachttraining gaan sneller vooruit als ze intensievere begeleiding krijgen dan als ze zelf maar moeten uitvogelen hoe ze moeten trainen. Dat schrijven bewegingswetenschappers van de University of Brasilia binnenkort in de Journal of Strength & Conditioning Research. Het positieve effect van de begeleiders zit hem vooral in het motiveren om te trainen met genoeg gewicht.

Volkomen nieuw is het niet, de ontdekking van de Brazilianen. Amerikaanse onderzoekers ontdekten al eerder dat beginnelingen in de krachttraining de neiging hebben om met te lichte gewichten te trainen. [msnbc.com 11/10/2004] Zelfs getrainde vrouwen, schreven onderzoekers van het College of New Jersey anderhalf jaar geleden, gaan daardoor sneller vooruit als ze een personal trainer hebben, die ze aanspoort het pinnetje ietsiepietsie verder naar beneden in het blok te duwen. Hetzelfde geldt voor de ervaren sporters, die in Amerikaanse studies harder vooruitgaan als een trainer hun neiging tot luiheid inperkt. [Med Sci Sports Exerc. 2000 Jun;32(6):1175-84.] [J Strength Cond Res. 2004 May;18(2):316-23.]

Dat trainers ook een positief effect hebben op beginnelingen kun je dus op je vingers natellen, maar het was nog niet onderzocht. Die witte vlek wilden de Brazilianen met hun studie invullen. Dus deden de onderzoekers een proef met twee groepen van elke honderd mannelijke studenten. De ene helft trainde drie keer per week in een gym waar er per 25 sporters 1 coach aanwezig was [LS]. De andere helft trainde in een gym waar er per 5 sporters 1 begeleider rondliep [HS]. Volgens experts ligt de optimale verhouding tussen het aantal klanten en begeleiders in een gym ergens tussen 6:1 en 10:1.

Voordat de proef begon en na elf weken maten de onderzoekers met welk gewicht de proefpersonen nog net een rep konden maken bij het bankdrukken en de leg-extension. Toen zagen ze dat de sporters in de HS-groep meer vooruitgang had geboekt dan de sporters in de LS-groep.


In een gym met veel begeleiders groei je sneller


In een gym met veel begeleiders groei je sneller


Bij de leg-extension en het bankdrukken gingen de sporters in de Ls-groep respectievelijk 1.5 en 10.2 procent vooruit. In de HS-groep was dat 11.8 en 15.9 procent.

Begeleiders hebben geen invloed op het wel-of-niet-bezoeken van een sportschool. De sporters in de LS- en HS-groep verzuimden evenveel trainingen. Ook het aantal sets verschilde niet tussen de groepen. Het motiverende effect van de coaches bestond er vooral in dat die de sporters adviseerden eens een schijfje erbij te pakken.

Hoe aanzienlijk het begeleiders-effect in deze studie ook is, als je het artikel van de Brazilianen leest vraag je je af of het nog groter zou kunnen zijn. "It was estimated that 74.19% of the subjects in the HS and 36.07% of the subjects in the LS groups trained with maximum intensity on the bench press exercise", schrijven de onderzoekers. "In the leg press exercise, 17.74% of the subjects in the HS and 9.68% in the LS trained with maximum repetitions."

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken