Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Vergeten anabolen       Testuitslagen       Anabolen & risico's       Anabolen & detectie    

0 2 - 0 3 - 2 0 0 4

In een kwart van de Nederlandse supplementen zitten hormonen

Nergens bevatten voedingssupplementen zoveel testosteron en prohormonen als in Nederland. Dat ontdekten Duitse dopingjagers die voor het IOC maar liefst 634 supplementen onderzochten. De kans dat sporters door creatine, eiwit of een ander supplement niet door een dopingtest heenkomen is reëel. Zeker als dat supplement uit Nederland komt.

De onderzoeksgroep van Hans Geyer en Wilhelm Schänzer kocht tussen 2000 en 2001 in verschillende landen supplementen. Dat konden aminozuren zijn, eiwitten, maar ook lecithine of HMB. De onderzochte producten waren in ieder geval geen anabolen en geen prohormonen. Hieronder zie je wat voor producten de onderzoekers analyseerden.


In Nederlandse supplementen zitten de meeste hormonen


In 15 procent van de preparaten zaten androgenen, bleek uit de analyses. Dat percentage ligt in werkelijkheid waarschijnlijk hoger, want bij 10 procent van de preparaten mislukte de analyse. Die supplementen bevatten stoffen die de analyse onmogelijk maakten. Hieronder zie je naar welke androgenen de onderzoekers keken.


In Nederlandse supplementen zitten de meeste hormonen


Niet alle androgenen kwamen even vaak voor. Toen ze turfden hoe vaak ze welke androgenen vonden, ontdekten de onderzoekers dat androgenen vaker voorkwamen naarmate ze vaker in precursorsupplementen werden gebruikt. Dat wijst erop dat de precursorindustrie op de één of andere manier de verontreiniging met hormonen veroorzaakt.


In Nederlandse supplementen zitten de meeste hormonen


Opvallend is de piek bij testosteron, dat in 1 op de 10 positieve supplementen is aangetroffen. De onderzoekers vermoeden dat het gaat om testosteron die vrijkomt tijdens de fabricage van prohormonen en niet is weggezuiverd. Dat vermoeden baseren ze op analyses van precursoren, die in de meeste gevallen vervuild blijken te zijn met testosteron, boldenon en andere anabole steroïden.

De figuur hieronder geeft aan hoeveel androgenen de Duitsers in de positieve preparaten aantroffen. Meestal was de concentratie laag, maar er waren ook een paar preparaten waarbij je per gram meer dan 0.1 milligram androgeen binnenkreeg. Daar zaten preparaten bij waarvan de fabrikant gebruikers adviseerde 50 gram per dag te nemen. Dat komt dus neer op meer dan 5 milligram androgeen per dag.


In Nederlandse supplementen zitten de meeste hormonen


Hieronder zie je waar de positieve supplementen vandaan kwamen. Nederland scoort het hoogst. Meer dan een kwart van de supplementen die de Duitsers in dat land bestelden bevatte hormonen. Op de tweede plaats komt Oostenrijk, gevolgd door Engeland en de VS.


In Nederlandse supplementen zitten de meeste hormonen


Het waren vooral de supplementen van bedrijven die ook prohormonen verkopen die het vaakst zijn verontreinigd met hormonen. Toch zijn er ook aan middelen van supplementenfabrikanten die zich niet met precursoren bezighouden risico's verbonden. In hun assortiment was meer dan 10 procent verontreinigd met androgenen.


In Nederlandse supplementen zitten de meeste hormonen


Kun je door supplementen problemen krijgen met dopingjagers?

Jazeker, zeggen de Duitsers. Dat antwoord baseren ze op een proef die ze deden met zelfgemaakte supplementen.

In die proef gaven de onderzoekers vier mannelijke vrijwilligers met een lichaamsgewicht, lengte en leeftijd die sterk doen denken aan het lichaamsgewicht, de lengte en de leeftijd van de onderzoekers zelf, zelfgemaakte supplementen. Die bevatten verschillende concentraties van de precursor 19-nor-4-androstenedione. Daarna maten de onderzoekers 8 uur lang hoeveel nor-androsteron er in hun urine zat. De resultaten staan hieronder. Mannen zijn de pineut als dopingjagers meer dan 2 nanogram nor-androsteron in een milliliter urine aantreffen.


Figuur ontleend aan besproken publicatie


Het lichaam maakt 19-nor-androsteron van nandrolon, maar ook van 19-nor-precursoren zoals 19-nor-4-androstenedione, 19-nor-4-androstenediol, 19-nor-5-androstenedione en 19-nor-5-androstenediol. Afgaande op hun proef schatten de Duitsers dat gebruikers al positief kunnen worden bevonden bij een inname van 1 microgram 19-nor-precursor.

De figuur hieronder vertelt hoeveel 19nor-precursoren de onderzoekers in supplementen aantroffen. Er waren nogal wat preparaten die sporters de kop kunnen kosten.


Figuur ontleend aan besproken publicatie


De figuur geeft aan hoeveel 19-nor-precursoren er per gram in supplementen zitten. Als je nou beseft dat van sommige supplementen de fabrikant tientallen grammen per dag aanbeveelt, dan weet je dat de kans op een positieve dopinguitslag door verontreinigde supplementen helemaal niet zo klein is.

Geyer H, Parr MK, Mareck U, Reinhart U, Schrader Y, Schanzer W. Analysis of non-hormonal nutritional supplements for anabolic-androgenic steroids - results of an international study. Int J Sports Med. 2004 Feb;25(2):124-9. [PubMed]

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken