0 2 - 0 6 - 2 0 0 8
In knoflook zit een antikatabool (Eur J Appl Physiol. 2008 Jun;103(3):275-83.)
Allicin, een zwavelverbinding in knoflook, beschermt spieren tegen intensieve inspanning en vermindert de spierpijn na training. Dat ontdekten bewegingswetenschappers van de Chinese Chengdu Physical Education University die proeven deden met zestien jonge sporters van nog geen twintig jaar.
De Chinezen gaf de helft van hun proefpersonen dagelijks een supplement met tachtig milligram allicin.
[chemische structuur hiernaast - red.] De controlegroep slikte een placebo.
Na twee weken lieten onderzoekers hun sporters op een loopband down hill lopen. Geleidelijk voerden de onderzoekers de snelheid waarmee de proefpersonen liepen op tot zestien kilometer per uur. Het hart van de sporters maakte toen 170 slagen per minuut. De proefpersonen moesten zo lang lopen als ze konden. Gemiddeld hielden ze dat zo'n drie kwartier vol.
Toen de onderzoekers naderhand in het bloed van de proefpersonen keken naar de concentratie van merkers voor spierschade, zagen ze dat die lager waren in het bloed van de allicinslikkers. Hieronder zie je bijvoorbeeld de concentratie van het ontstekingseiwit interleukine-6.
Op het enzym LDH had allicin eenzelfde, maar niet significant effect. Wel significant was het effect op het spierspecifieke creatinekinase (CK-MM).
De totale anti-oxidantcapaciteit van het bloed van de proefpersonen was vijftig procent hoger in de allicingroep.
Toen de sporters na hun sessie moesten inschatten hoeveel spierpijn ze hadden, ontstond de onderstaande figuur. De suppletie verminderde de spierpijn.
Kennelijk werkt allicin antikatabool. De Chinezen maken uit hun eigen studie op dat allicin, een verbinding die na inname niet in lichaamseiwitten wordt ingebouwd, werkt als een anti-oxidant. Uit de literatuur halen ze echter een paar theorieën die interessanter zijn.
Volgens de ene theorie remt allicin het binnendringen van immuuncellen in weefsels. Volgens de andere remt allicin in immuuncellen de aanmaak van radicalen als waterstofperoxide en NO. In immuuncellen remt allicin de werking van het ontstekingseiwit TNF-alpha.
0 1 - 0 6 - 2 0 0 8
Zonnebrand krijgt minder kans als je bèta-caroteen slikt (Photochemistry and Photobiology (2008) 84:284–8.)
Supplementen met provitamine A of bèta-caroteen beschermen de huid tegen zonnebrand. Dat concluderen onderzoekers van Heinrich-Heine-University uit een meta-analyse van zeven eerder gepubliceerde studies.
De gebruikte doses in de studies lopen uiteen van vijftien tot honderdtachtig milligram per dag. In de studie die de grootste bescherming tegen zonlicht rapporteerde gebruikten de onderzoekers echter een dagelijkse dosering van zestig milligram. Dat betrof een studie waarin de onderzoekers hun proefpersonen een klein half jaar bèta-caroteen lieten slikken. Tijd bleek een belangrijker variabele dan dosering. Volgens de meta-analyse moet je de stof minstens tien weken achtereen slikken om je huid te beschermen.
De SMD in de figuur hierboven is hetzelfde als de beschermende factor die fabrikanten van sunscreens toekennen aan hun producten. Omdat goede sunscreens een beschermende factor van dertig of meer kunnen hebben, kan een pilletje met bèta-caroteen dus nooit net zo goed werken als een degelijke sunscreen. Daar komt dan nog bij dat die producten onmiddellijk na het opbrengen werken, en niet pas na maanden.
Zonlicht laat in de huid schadelijke moleculen ontstaan zoals zuurstofradicalen, die het DNA kunnen aantasten en zo gezonde huidcellen kunnen veranderen in kankercellen. Bèta-caroteen vangt zuurstofradicalen weg.
De onderzoekers denken niet dat zonaanbidders hun onderzoek moeten zien als een argument om bèta-caroteensupplementen te gaan slikken. Niet alleen omdat de beschermende werking beperkt is, maar ook omdat bèta-caroteen in hoge doseringen gevaarlijk kan zijn. De Duitsers geloven eerder in beschermende supplementen waarin meerdere huidbeschermers zitten. Recent verschenen studies waarin polyfenolen uit cacao de huid tegen zonlicht beschermt, forskolin huidcellen versneld bruint (en beschermt) en tomatenpuree door UV-licht veroorzaakte verouderingprocessen in de huid terugdraait.
|