|
||
|
||
1 9 - 0 9 - 2 0 0 3 IGF-1 anabool voor jonge spiercellen, interleukine-15 voor oude
De anabole werking van IGF-1 en die van interleukine-15 vullen elkaar aan. Dat zeggen Amerikaanse onderzoekers, die proeven hebben gedaan met spiercellen uit de triceps van een foetus.
Artsen zijn teleurgesteld in IGF-1. Het peperdure middel werkt soms wel, en soms niet. Van een middel, dat volgens de leerboeken de meest universele spiervergroter is, zou je meer verwachten.
Eerder schreven we, naar aanleiding van de geruchten over het gebruik van interleukine-15 door monsterlijk profbodybuilders, dat IGF-1 het aantal spiercellen vermeerdert en interleukine-15 de spiercellen zelf vergroot. Het nieuwe Amerikaanse onderzoek nuanceert dat beeld. Beide middelen vergroten de omvang van de spiercellen. Alleen niet op hetzelfde moment.
Ook nieuw aan het onderzoek is dat er nu voor het eerst is gekeken naar menselijke spiercellen. Hoewel het om cellen in een reageerbuis gaat, en er misschien al gebruikers rondlopen in het dopingmilieu, hadden wetenschappers tot nu toe alleen mer dierlijk materiaal gewerkt.
De Amerikanen gebruikten myoblasten: nog niet volgroeide spiercellen. De onderzoekers stelden de cellen bloot aan de twee groeifactoren in concentraties van 0, 1, 2 en 5 nanogram per milliliter.
De onderzoekers deden proeven met piepjonge myoblasten, en met cellen die twee dagen oud waren. Die hadden zich inmiddels wat verder ontwikkeld in de richting van een volwassen spiercel - 'profileren', heet dat.
Hieronder zie je wat voor effect de verschillende concentraties IGF-1 hadden op de aanmaak van het samentrekkende spiereiwit myosin heavy chain bij de jonge cellen.
IGF-1 werkt anabool in jonge spiercellen. Hoe hoger de concentratie IGF-1, des te beter het werkt. Dat geldt niet voor interleukine-15, blijkt uit de onderstaande figuur.
Als we nu kijken naar de wat oudere spiercellen, dan is het beeld omgekeerd. Hieronder zie je dat IGF-1 bij die cellen geen anabole werking op oudere spiercellen heeft.
Interleukine-15 heeft bij oudere spiercellen cellen juist wel effect.
De onderzoekers hebben hun cellen ook onderzocht op de aanmaak van nieuw DNA, omdat dat vertelt of er celdeling plaats vindt. Maar daar vonden ze niets wat op een effect leek. Niet bij interleukine-15, niet bij IGF-1, niet bij jonge en niet bij de oudere cellen. De celdeling vond wel plaats, maar de groeifactoren hadden er geen invloed op.
De onderzoeksuitkomsten laten zien waarom IGF-1 bij mensen met door ouderdom of ziekte verzwakte spieren vaak niet werkt: IGF-1 werkt in ieder geval op korte termijn alleen anabool op jonge spiercellen.
Paul Furmanczyk, LeBris Quinn. Interleukin-15 increases myosin accretion in human skeletal myogenic cultures. Cell Biology International, Volume 27, Issue 10, 2003, Pages 845-851. |
|
|