0

Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Plantaardige extracten       Cafeïne       Afvallen       Afslanksupplementen    

1 9 - 1 1 - 2 0 1 0

  Extract van Japanse distel Cirsium oligophyllum versterkt afslankeffect cafeïne (Int J Biol Sci. 2009;5(4):311-8.)

Een extract op alcohol/water-basis van de distel Cirsium oligophyllum versterkt volgens onderzoekers van de Japanse Kao Corporation het afslankeffect van good old cafeïne. Ratten die het extract door hun drinkwater kregen verloren in 32 dagen maar liefst 26 procent van hun onderhuidse vet.

Extract van Japanse distel Cirsium oligophyllum versterkt afslankeffect cafeïne
Cirsium oligophyllum is al op de markt. Een extract van de bladeren van de Japanse distel zit in onduidelijke hoeveelheden in OxyElitePro, een afslanksupplement van USP Labs. Belangrijkste component in dat product lijkt tussen tussen haakjes methylhexanamine te zijn.

Over Cirsium oligophyllum kunnen we weinig vinden in de literatuur, en ook van de Japanse studie worden we weinig wijzer. Het onderzoek beschrijft hem als "a commercial availabile crude drug with lipolysis-promoting activity" - en zegt er verder niets over.

De onderzoekers gaven ratten twee keer per dag water met 3 of 10 procent alcohol/water-extract. Zeker de sterkere concentratie verminderde het lichaamsgewicht. Het extract verminderde de voedselinname niet, maar verlaagde het onderhuidse vet met maar liefst 26.2 procent.


Extract van Japanse distel Cirsium oligophyllum versterkt afslankeffect cafeïne

Extract van Japanse distel Cirsium oligophyllum versterkt afslankeffect cafeïne


Toen de onderzoekers proeven deden met onderhuidse vetcellen, zagen ze dat de beta-blokker propranolol het antivetzucht-effect van Cirsium oligophyllum volledig blokkeert. Je ziet hieronder de afgifte van glycerol door de cellen, een merker voor de hoeveelheid vetzuren die de vetcellen afgeven aan het bloed. Propranolol saboteert de beta-adrenergene receptoren, en remt zo de werking van adrenaline. Gooien de onderzoekers cafeïne bij de cellen, dan wordt het anti-vetzuchteffect van Cirsium oligophyllum juist sterker.
Extract van Japanse distel Cirsium oligophyllum versterkt afslankeffect cafeïne


De onderzoekers smeren oplossing op de huid van ratten, en merken vervolgens dat die daardoor ook onderhuids vet verliezen. "Further studies are necessary to confirm the action mechanism of this material, involving alteration of the energy balance, and to evaluate its possible application to health promotion and esthetics", schrijven ze.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken