Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Vergeten anabolen       Hart & bloedvaten       Anabolen & studies       Anabolen & risico's    

1 7 - 0 1 - 2 0 0 7

  John Ziegler was niet de uitvinder van Dianabol (Wikipedia)
Je vindt het overal op het web, als je zoekt naar informatie over de historie van Dianabol [actieve stof: methandrostenolone]. Dat ene zinnetje. "Methandrostenolone is originally developed by John Ziegler and released in the US in 1956 by Ciba". Het staat zelfs in het lemma over Dianabol in Wikipedia.
Dianabol was, zo schrijft Nelson Montana op T-Nation, zonder meer een geniale innovatie.
John Ziegler
[T-Nation 06/11/99] [Offline] Ziegler ontdekte een ""kinder," "gentler" testosterone. According to sources, he submitted his discovery to the Ciba Pharmaceutical company and they agreed to purchase the formula. He was paid 100 dollars."
Een mooi verhaal, maar het klopt niet. Ziegler had weinig met de uitvinding van Dianabol te maken.
Ziegler was een arts, geen chemicus. In het artikel van John Fair over de introductie van Dianabol in de bodybuilding en het gewichtheffen kun je lezen dat Ziegler in 1954, toen hij verhuisde naar het Amerikaanse Olney, ging trainen in de gym van Bob Hoffman in Silver Springs en daar kennismaakte met John Grimek. [Journal of Sport History, Vol. 20. No. 1 (Spring 1993)]
Ziegler werkte met ernstig zieke en gehandicapte mensen, en onderhield contacten met CIBA. CIBA werkte aan anabolen, en voorzag Ziegler van literatuur en testosteronpreparaten voor experimenten.
"Ziegler's first application, according to Grimek, was on an appendectomy patient. Then he treated a burn victim and even administered doses to himself. By the time Grimek met him, Ziegler was giving testosterone injections to fellow trainees in Silver Spring."
Die experimenten waren echter geen succes, en Ziegler stopte ermee. Hij pakte de draad in 1959 weer op, toen hij van CIBA pilletjes had gekregen om uit te testen.
"What drugs the York lifter was also receiving from Ziegler remains unknown, but Grimek was soon the recipient of the latest of his laboratory concoctions. He recalls that CIBA asked Ziegler if he wanted to try these steroids on athletes, since they knew he got involved with the lifters. He gave me one of those half-bushel baskets with the pills to try and get some of the lifters to try them."
Maar dat was waarschijnlijk geen Dianabol. Zieglers proeven met Dianabol begonnen pas in mei 1960. Tot Zieglers eerste proefkonijnen behoorden John Grimek, Bill March en Tony Garcy. Later zou Ziegler ook gaan experimenteren met "a new medication that would restore potassium ions to skeletal muscle cells and thereby relieve fatigue", en een "new improved heterocyclic anabolic". Dat was waarschijnlijk stanozolol.
Dianabol
In 1960 zette CIBA Dianabol op de markt, aldus Duchaine in zijn Underground Steroid Handbook. De ontwikkeling van Dianabol in de jaren vijftig kun je volgen in de patentliteratuur. In 1954 en 1955 dienden onderzoekers van CIBA patentaanvragen in voor een proces waarmee ze 1-dehydro-steroiden konden maken. Dat hield in dat ze een extra dubbele binding in de A-ring aanbrachten met hulp van schimmels. De truc werkte, zo blijkt uit het patent, ook als je androsteendion en testosteron als uitgangsmateriaal gebruikt.[US Patent 2,949,405]
Dat je daar nieuwe anabolen mee kunt maken blijkt uit een patent uit diezelfde periode.

John Ziegler was niet de uitvinder van Dianabol

In [US Patent 2,929,763] stelt CIBA een aantal extra sterke 1-dehydro-anabolen voor (die je niet moet verwarren met 1-testosteron-analogen). Ze hebben allemaal twee dubbele bindingen in de A-ring, en kunnen op 9-alfa ook nog een halogeen als chloor of fluor hebben. Maar de twee anabolen waaraan het patent de meeste aandacht besteedt zijn 1-dehydro-17-alfa-methyl-testosteron en zijn broertje 1-dehydro 17-alfa-ethinyl-testosteron. De eerstgenoemde verbinding krijgt van CIBA een generieke naam: methandrostenolone.
Methandrostenolone, blijkt uit het patent, heeft ook in extreme doseringen geen progesteronwerking. Het drukt niet op de axis en heeft maar twintig procent van de androgene werking van methyltestosteron. Het is een relatief veilig middel waarvan CIBA zonder problemen tien, vijftig of honderd milligram in een tab stopt.
Maar in al die patenten schittert de naam van John Ziegler door afwezigheid. In 1959 dient CIBA een patentaanvraag in voor een verbeterde zuiveringsmethode voor methandrostenolone. [US Patent 3,048,603] Dat patent staat mede op naam van John Benjamin Ziegler, maar dat is niet de John Ziegler die Dianabol in de bodybuilding bracht. Die heette voluit John Bosley Ziegler.

1 6 - 0 1 - 2 0 0 7

  1-Methyleen-desoxo-DHT (US Patent 3,501,504)
Een patent uit 1970, op naam van Paul Klimstra van Searle, dat een groep anabolen omschrijft die je niet zo 1-2-3 met bekende steroiden kunt vergelijken. Ze hebben geen oxo-groep aan C3, zijn gebaseerd op DHT en hebben een methyleengroep aan C1.
1-Methyleen-desoxo-DHT
De nieuwe groep steroiden werkt anabool, androgeen en antioestrogeen, aldus het patent. De anabole en androgene werking is in proeven op ratten het duidelijkst bij 1-methyleen-5-alfa-androstaan-17-beta-ol, zijn 17-acetaat-analoog en zijn 17-alfa-methyl-analoog. Dat is alle informatie die je in het patent over de activiteit kunt vinden.

1 3 - 0 1 - 2 0 0 7

  Anabolen zorgen voor aderverkalking bij profbodybuilders (Prev Cardiol. 2006 Fall;9(4):198-201.)
Anabolen tasten niet alleen de bloedvaten aan doordat ze het cholesterol verzieken. Ze zorgen ook direct voor het ontstaan van kalkafzettingen in de vaten. Dat ontdekten Amerikaanse cardiologen in een pilotstudie onder veertien niet bij naam genoemde profbodybuilders. Gemiddeld waren ze al zo'n dertien jaar aan het kuren.

Anabolen zorgen voor aderverkalking bij profbodybuilders

Als de profbodybuilders gewone mensen waren geweest, zou je op basis van statistieken mogen verwachten dat er bij drie van hen kalk in de hartslagaderen zat. De onderzoekers vonden de afzettingen echter bij zeven bodybuilders.
De gevonden afzettingen waren ook ernstig. Daarom denken de onderzoekers dat de anabolen op een nog niet helemaal begrepen manier direct zorgen voor aderverkalking - en niet via de omweg van een verslechterd cholesterol.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken