Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Anabolen & studies       Anabolen & risico's       Psychologie       Adoniscomplex    

0 3 - 0 3 - 2 0 0 4

Jonge anabolengebruikers lijken op druggebruikers

Jonge anabolengebruikers zitten niet lekker in hun vel. Dat ontdekten Franse onderzoekers die 1500 middelbare scholieren ondervroegen over hun gebruik van doping, supplementen en drugs. Volgens de onderzoekers hebben jongen dopinggebruikers eenzelfde profiel als druggebruikers.

Het percentage dopinggebruikers lag rond de vier procent. Volgens de onderzoekers komt dat overeen met percentages die andere onderzoekers in Europa hebben gevonden. Doping was - wat de frequentie aangaat - een minder groot probleem dan roken (34 procent), alcohol (66 procent), softdrugs (19%), kalmerende middelen (10 procent) en slaapmiddelen (9 procent). Dopinggebruik was wel even groot als het gebruik van XTC.

Dopinggebruik, schrijven de Fransen, hangt samen met het gebruik van andere middelen. Met dat van alle middelen - creatine, vitamines, drugs en alcohol. [Tabel]

De onderzoekers stelden de jongeren ook vragen over hun geestesgesteldheid. De resultaten zie je hieronder. De Fransen stellen dat dopinggebruikers lijken op druggebruikers. Die scoren ook hoog op de 'probleemdimensies'.


Jonge anabolengebruikers lijken op druggebruikers


Van alle 'dopinggebruikers' gebruikte vier procent hero´ne en 22 procent speed.

Nog raarder wordt het als je ziet dat van alle 'dopinggebruikers' maar tien procent anabolen nam. Dertien procent gebruikte 'peptide hormonen'. De gemiddelde leeftijd van de ondervraagde scholieren was zeventien jaar.

Zeven procent kreeg zijn doping van 'ouders'. Hmmm.

Laure P, Lecerf T, Friser A, Binsinger C. Drugs, recreational drug use and attitudes towards doping of high school athletes. Int J Sports Med. 2004 Feb;25(2):133-8. [PubMed]

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken