0

Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Duurtraining & voeding       Cortisolremmers       Duursportsupplementen       Fytopreparaten    

3 1 - 1 0 - 2 0 0 9

  Kersensap versnelt herstel spieren na marathon (Scand J Med Sci Sports doi: 10.1111/j.1600-0838.2009.01005.x.)

Duursporters die van vijf dagen voor een marathon tot twee dagen dagen daarna elke dag kersensap drinken, herstellen sneller dan lopers die dat niet doen. Dat schrijven sportwetenschappers van de Britse Northumbria University binnenkort in de Scandinavian Journal of Medicine & Science in Sports. De Britten deden een proef met twintig recreatieve sporters die meededen aan de marathon van Londen.

Kersensap versnelt herstel spieren na marathon
De onderzoekers gaven hun proefpersonen flesjes met het kersensap van Cherrypharm. Nergens in de publicatie staat dat Cherrypharm meebetaalde aan de studie, al vermeldt het artikel wel dat Cherrypharm de flesjes leverde. Toch heeft Glyn Howatson, de eerste auteur van de studie, de onderzoeksresultaten bekendgemaakt in documenten die niet alleen het logo van haar universiteit dragen, maar ook dat van Cherrypharm. Logo's van bedrijven voer je als onderzoekers alleen als ze je geld geven.

Hum.


Kersensap versnelt herstel spieren na marathon


We vonden het bovenstaande PDF-je op de website van Raker Goldstein. Raker Goldstein is een PR-bedrijf dat zich specialiseert in creative marketing for creative companies. Eerste zin die je leest op de website: "Public relations is one of the wisest investments management can make in the health of a company". Cherrypharm is een klant van Raker Goldstein. Het logo siert de voorpagina van www.rakergoldstein.com.

We hebben hier dus niet te maken met wetenschappers, maar met communicatietrollen die reclame maken onder het mom van wetenschap. Het onderzoek is officieel betaald door het Scholarship and Research Support Fund van de universiteit van de eerste onderzoeker. Ongetwijfeld gebeurde dat toevallig nadat Cherrypharm een interessante donatie aan dat fonds had gegeven.

Affijn.

De onderzoekers lieten de helft van hun marathonlopers gedurende het experiment elke dag twee flesjes met kersensap drinken. Die leveren "40mg anthocyanins, 560mg of other flavonoids compounds, such as the flavonols quercetin, kaempferol and isoramnetin and their glucosides, flavanols such as catechin, epicatechin and procyanidins and their glucosides and phenolic acids such as neochlorogenic acid, 3-coumaroylquinic acid, chlorogenic acid and ellagic acid." Je vindt dezelfde indrukwekkende hoeveelheid fenolen in vijftig kersen. Die kun je dus ook eten als je waarde hecht aan deze studie. Waarschijnlijk is dat nog gezonder ook.

Door de suppletie vonden de onderzoekers na de marathon minder tekenen van spierschade. In de Cherrypharm-gebruikers was na het evenement de concentratie van klassieke merkers als TBARS, interleukine-6, creatinekinase en CRP lager. De onderstaande figuur laat bovendien zien dat de kracht in de beenspieren van de Cherrypharm-gebruikers sneller terugkeerde.


Kersensap versnelt herstel spieren na marathon


Sneller lopen deden de proefpersonen niet door het kersendrankje. Ze waren so-wie-so niet erg snel. Onze Liesbeth Smit, die uit principe nooit een product als Cherrypharm aanraakt, had ze er finaal uitgelopen.


Kersensap versnelt herstel spieren na marathon


Niet geloven, al die mooie verhalen over Cherrypharm. Laat je niet beduvelen door gladjakkers van een PR-bureau.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken