Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Peper & capsaicin       Groene thee, thee & EGCG       Afslanksupplementen       Afvallen    

0 5 - 0 1 - 2 0 0 7

  Een kilo vet kwijt in 8 weken door combinatie van groene thee, tyrosine, cafeine, capsaicin en calcium (International Journal of Obesity (2007) 31, 121130.)
Het is nog niet op de markt [NutraIngredients.com 05/01/2007] maar dat gaat nisschien veranderen. Je investeert niet voor niets in duur onderzoek dat moet uitmaken of jouw afslanksupplement echt werkt.
In deze studie liet de Deense Anita Belza een groep dikke mensen eerst vier weken afvallen. Na die vier weken gooide ze iedereen uit de proef die minder dan vier procent van zijn lichaamsgewicht was kwijtgeraakt.
Daarna gingen de resterende proefpersonen nog eens acht weken op dieet. De ene groep kreeg een nep-supplement, de andere een product dat dagelijks 1500 milligram groene thee-extract, 1218 milligram L-tyrosine, driehonderd milligram cafeine, 1.2 milligram capsaicin en twee gram calcium leverde.
De grafiek hieronder laat zien wat er met de energiehuishouding gebeurde nadat de proefpersonen het supplement innamen. Het gaat om metingen na een dieet van acht weken. De curve is niet wezenlijk anders dan de grafiek de onderzoekers registreerden toen het dieet net begon.

Een kilo vet kwijt in 8 weken door combinatie van groene thee, tyrosine, cafeine, capsaicin en calcium

Na acht weken waren de proefpersonen in de supplementgroep een kilo meer vet kwijtgeraakt dan de proefpersonen in de placebo-groep.

0 5 - 0 1 - 2 0 0 7

  Miljoenenboete voor advertenties Xenadrine EFX en TrimSpa (AP January 4, 2007) [Offline]
De verkopers van afslanksupplementen maken er een potje van. De claims in hun advertenties zijn zo opgeblazen dat de Federal Trade Commission (FTC) de verkopers van vier afslankpillen samen een boete van 25 miljoen dollar heeft gegeven.
"De pillen hoeven niet de winkels uit", zegt Deborah Platt Majoras van de FTC. "Maar we willen wel die claims aanvechten."
Miljoenenboete voor advertenties Xenadrine EFX en TrimSpa
In de prijzen vielen Xenadrine EFX, One A Day Weight Smart, CortiSlim en TrimSpa. Twee van die producten, Xenadrine EFX en TrimSpa, circuleren ook in Nederland.
Xenadrine EFX is een efedra-vrije stacker met EGCG en synefrine van Nutraquest, vroeger Cytodyne. Vroeger had Cytodyne een Xenadrine waar wel efedra in zat. Daarover zijn processen gevoerd, waaruit onder meer bleek dat Cytodyne loog in advertenties. Tijdens de zaak intimideerde Cytodyne getuigen en verslaggevers die over de rechtszaak berichtten.
Omdat er ook nog mensen ernstig waren overleden door Cytodyne's preparaten, veranderde het bedrijf zijn naam in Nutraquest en betaalde miljoenen aan schadevergoedingen. De bekendste zaak was die rond de overleden sporter Steve Bechler. Misschien dat de FTC daarom de verkopers van Nutraquest het hardste aanpakt, en ze een boete van maximaal dertien miljoen dollar heeft gegeven.
Op de tweede plaats komen de verkopers van CortiStress en CortiSlim.
Miljoenenboete voor advertenties Xenadrine EFX en TrimSpa
Dat zijn preparaten met magnolia-extracten, waarvan de makers claimen dat ze de vorming van het stresshormoon cortisol in het lichaam blokkeren. Daardoor zouden ze voorkomen dat gebruikers dik worden door stress.
In 2004 kreeg de FTC het trouwens ook al aan de stok met verkopers van deze producten. [FTC October 5, 2004]
TrimSpa is tenslotte een product van The Bayer Corporation. TrimSpa bevatte vroeger efedra, maar nu niet meer. In de huidige formulering bevat het product EGCG, glucosamine ("houdt suikers langer in de bloedbaan zodat de spieren ze kunnen verbranden") en de zetmeelblokker glucomannan. De verkopers moeten drie miljoen dollar betalen.

0 4 - 0 1 - 2 0 0 7

  Beta-Alanine verbetert duurvermogen duursporters (Amino Acids. 2006 Nov 30; [Epub ahead of print].)
De integrale studie hebben we niet, en de doseringen staan niet in het abstract. In materiaal van deze groep dat we wel in de kast hebben staan is er sprake van 1,6 gram beta-alanine per dag. Het aminozuur, dat in het lichaam een precursor van carnosine is, verlengt de tijd dat jonge vrouwen tijdens duurtrainingen op een submaximaal niveau kunnen presteren.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken