Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Overgewicht       Knoflook       Afslanken       Afslanksupplementen    

1 2 - 0 6 - 2 0 0 8

  Knoflookcomponent allicin voorkomt groei vetweefsel bij overmaat aan calorieën (Am J Hypertens. 2003 Dec;16(12):1053-6.)
Een aminozuur in knoflook - bereide knoflook, het aminozuur zit niet in verse knoflook - voorkomt dat ratten dik worden als je ze vetmest met fructose. Dat schreven
Knoflookcomponent allicin voorkomt groei vetweefsel bij overmaat aan calorieën
onderzoekers van het Israelische Chorley Hypertension Research Institute vijf jaar geleden in de American Journal of Hypertension.
In verse knoflook zit alliin. Het is een metaboliet van het zwavelhoudende cysteïne. Snijd je knoflook in stukjes of bak je het, dan gaan de knoflookcellen waarin alliin zit kapot, en komt het alliin in contact met het enzym allinase. In intacte cellen kan dat enzym niet bij alliin komen. Allinase zet alliin om in allicin. De zwavelige lucht van knoflook en de vampierdodende eigenschappen van de adem van knoflooketers zijn het werk van allicin. Alliin is geurloos.

Alliin Allicin

Alliin

Allicin

Volgens traditionele genezers beschermt knoflook hart en bloedvaten. Knoflook verlaagt de bloeddruk, doodt ziektekiemen, remt de afzetting van plaques in de bloedvaten, remt de vorming van bloedstolsels, verbetert het cholesterol en verlaagt de insulinespiegel. Omdat de Israeliërs, die zijn gespecialiseerd in onderzoek naar bloeddrukverlagers, vermoeden dat allicin die effecten veroorzaakt, doen ze al langer dierproeven met synthetisch allicin. In die proeven zadelden ze hun proefdieren op met een verhoogde bloeddruk door ze vet te mesten met extra fructose. Kregen de proefdieren ook allicin, dan werden die echter niet dik, merkten de onderzoekers tot hun verbazing.
Vandaar deze studie.
De Israeliërs gaven ratten drie weken achtereen fructose-verrijkt voer. Dat was Groep 1. Een andere groep ratten, Groep 3, kreeg daarbij ook een dagelijkse dosis van acht milligram allicin per kilogram lichaamsgewicht. Hieronder zie je hoeveel dikker de ratten werden.

Knoflookcomponent allicin voorkomt groei vetweefsel bij overmaat aan calorieën

De onderzoekers deden nog een andere proef. Daarin lieten ze ratten zich vijf weken dik-eten aan fructosevoer. Na drie weken gaven ze een groep ratten, Groep 2, de resterende twee weken van het experiment, ook nog eens allicin. In de figuur hieronder suggereert dat allicin niet alleen de groei van de vetlagen blokkeert, maar ook reeds gegroeide vetlagen doet afslanken.

Knoflookcomponent allicin voorkomt groei vetweefsel bij overmaat aan calorieën

Hoe allicin de groei van de vetlagen blokkeert weten de onderzoekers niet. Ze vonden in de literatuur wel een studie uit de jaren zestig, waarin mega-doses allicin - die overigens direct in de darmen werden gepompt - de groei van ratten stopte. Daarin was sprake van een toxisch effect. Het groeiremmend effect werd verholpen als de ratten extra vitamine C kregen.
De Israeliërs denken niet dat er iets dergelijks met hun proefdieren aan de hand was. "Only rats given allicin inhibited the increase in body weight in this study, indicating that the influence on weight cannot be attributed to toxic effects", schrijven ze. "No detectable pathology was found in our experimental animals."
Voor lichaamsbouwers die toch geen vrienden hebben en bovendien in dunbevolkte gebieden wonen is allicin misschien een interessante stof. Chinese sportwetenschappers ontdekten onlangs dat allicin een anti-katabole werking heeft. Allicin vermindert spierschade door intensieve fysieke inspanning, bleek uit hun onderzoek.
Japanse onderzoekers die ratten knoflookpoeder gaven rapporteerden in 2001 dat knoflook in combinatie met een eiwitrijk dieet de concentratie testosteron fiks verhoogt en het lichaam meer eiwit laat vasthouden. De Japanners vermoedden toen dat allicin de actieve stof in het knoflookpoeder was.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken