Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Cafeine       Lever       Phytopreparaten       Ongewoon & anabool    

2 9 - 0 7 - 2 0 0 6

  Knoflookvariant Allium komarowii 'anabool voor paarden' (Journal of Ethnobiology and Ethnomedicine 2006, 2:18)
Het is welgeteld 1 zinnetje in een Russisch ethnopharmacologisch artikel over geneeskrachtige knoflookvarianten, maar we willen het je niet onthouden.
"Allium komarowii owns obviously a rather strong medical activity, because it is used as anabolic drug for horses. Also this kind of activity could not be correlated to high cysteine sulphoxide contents, but this species contains a conspicuous red dye, which is chemically a sulphurpyrrol. The purified substance showed a strong antioxidative effect but contribution to the health benefit of the entire plant is not clear until now."
Eerder stuitten Japanse onderzoekers van Riken al op de anabole effecten van knoflook. Meer over dat onderzoek vind je hier.

2 2 - 0 7 - 2 0 0 6

  Soms beschadigt Black Cohosh de lever (nutraingredients.com)
De European Medicines Agency heeft 42 dossiers verzameld van gebruikers van Black Cohosh die leverschade opliepen.
"Although the European Medicines Agency found that all the cases were poorly documented, it said that the connection “should be seen as a signal”."
Ook de Australische voedingsautoriteit heeft een waarschuwing voor Black Cohosh naar buiten laten komen nadat in Australie negen gevallen van leverbeschadiging bij gebruikers waren geconstateerd. Vier patienten belandden in het ziekenhuis, twee hadden een levertransplantatie nodig.

1 3 - 0 7 - 2 0 0 6

  Cafeine beschermt misschien tegen geheugenverlies (nutraingredients.com)
In proeven met stukjes hersenweefsel van muizen verhoogt cafeine het gamma-ritme met een factor drie. Dat komt omdat het stimulerende middel de adenosine-1-receptor blokkeert, en daardoor de activiteit van zenuwcellen verhoogt.
"These results suggested that caffeine concentrations in the brain resulting from a few cups of coffee could significantly increase gamma rhythm strength, which is likely to contribute to the cognitive beneficial effects."
Het onderzoek is gedaan door Martin Vreugdenhil van de University of Birmingham.

0 1 - 0 8 - 2 0 0 6

  Is dit het einde van 6-OXO? (fda.gov) [Offline]
Een paar weken geleden berichtten we dat Ryan DeLuca het succesvolle bodybuilding.com had verkocht. DeLuca verlaat het feest op het hoogtepunt, schreven we toen. Hoe waar dat zinnetje was, wordt duidelijk nu de Amerikaanse FDA een brief aan DeLuca heeft gepubliceerd op fda.gov. Het lijkt er op dat de tijden, dat bodybuilding.com onbekommerd designer-anabolen verkocht als supplement, voorbij zijn.
Is dit het einde van 6-OXO
De op 17/07/06 gedateerde brief is een warning letter van maar liefst tien kantjes. DeLuca – of wie er nu verder ook aan het roer van bodybuilding.com mag staan – krijgt vijftien dagen de tijd om te reageren. Anders zwaait er wat.
Het gros van de brief betreft de buitennissige claims die bodybuilding.com volgens de FDA maakt in de advertenties voor supplementen. Volgens de supplementenwet van de VS mogen makers van supplementen geen medische claims maken. Toch beweert bodybuilding.com bijvoorbeeld dat “green tea . . .protect[s] against many different cancers including stomach, ovarian, colon, oral, prostate, breast and cervical cancers”. Foute zaak.
6-OXO
In de supplementenscene hebben vooral bladzijde 8 en 9 ophef gebaard. Het bewuste stukje begint op de HTML-versie van de brief onder het kopje E. NEW DIETARY INGREDIENTS. Daar zegt de FDA dat supplementen als SciFit Estro Suppress, SciFit TZ3 Stack, ErgoPharm 6-OXO, KiloSports Attack en SciFit ES3 Stack niet door de beugel kunnen. Ze bevatten androgenen die de vorming van estradiol moeten remmen, zoals 6-androstenetrione. Heel interessant, maar dat soort verbindingen horen niet thuis in voedingsmiddelen, aldus de FDA.
Is dit het einde van 6-OXO?

2 8 - 0 7 - 2 0 0 6

  De androgene/anabole ratio van Dynabolan is 50/50 (prweb.com July 28, 2006) [Offline]
Zupplements.com jast er een persbericht uit. Het sen-sa-tionele Dynabolan is ontwikkeld door Russische geleerden, aldus de gladde supplementenjongens van Zupplements. Daarom heet de maker ook Russia Labs. Actieve stof in Dynabolan is - tata - 2-testerol.
De androgene/anabole ratio van Dynabolan is 50/50
Nooit van gehoord. Wat moet het zijn? Een androgeen met een OH op C2?
Op de websitevan Zupplements vinden we meer 'gegevens'. De Russen zijn de allerbesten in het steroiden-onderzoek, aldus Zupplements. "In fact, very reliable information has surfaced that a high-level Soviet doping official was actually involved in creating the once undetectable designer steroid THG."
O ja. Je kunt Dynabolan continu gebruiken. Het is zo veilig, dat het geen bijwerkingen heeft.

1 2 - 0 7 - 2 0 0 6

  Bodybuilding.com is verkocht (multichannelmerchant.com) [Offline]
Op 30 juni 2006 hebben de DeLuca's Bodybuilding.com en Athletes.com verkocht, al houdt de familie aandelen in de websites. De nieuwe hoofdeigenaar is Milestone Partners.
Details over de deal zijn niet bekend gemaakt. Ook is niet bekend wat er nu met Bodybuilding.com gaat gebeuren, behalve dan een cryptisch zinnetje in het nieuwsbericht: "Milestone will help Bodybuilding.com improve its sophistication in terms of systems and infrastructure while supporting the editorial content in the company’s Websites."
Als wij onze natte vinger in de lucht steken, dan krijgen wij door: Milestone gaat wat slimme jongens loslaten op het bedrijf, zodat de website efficienter en klantvriendelijker wordt. Er komt een andere aansturing van de database, een door psychologen ontworpen opmaak. Werknemers die niet strikt nodig zijn worden ontslagen. ("Improve its sophistication in terms of systems and infrastructure.")
De stukjes blijven staan, maar als dat uitkomt gaat er een stukje weg of komt er een stukje bij. Vet kans dat de anabolenstukken verdwijnen, als de investeerders vrezen dat die het imago schaden. ("Supporting the editorial content.")
Voor de rest blijft de zaak zoals die is. Grote investeringen zullen uitblijven. Milestone gaat Bodybuilding.com uitmelken.
Ryan DeLuca richtte Bodybuilding.com in 1999 op. Hij was toen 21 jaar oud. Sindsdien is de firma hard gegroeid. De omzet van de verkoop van supplementen en fitnessapparatuur door de site zou dit jaar de zestig miljoen moeten passeren. De slimme DeLuca verlaat het feest op zijn hoogtepunt.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken