Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Krachttraining & vrouwen       Krachttraining & voeding       Krachttraining       Ongewone anabole methoden    

1 6 - 0 8 - 2 0 1 0

  Koel je handen tussen je sets met de Avacore en maak meer reps (Med Sci Sports Exerc. 2010 Aug;42(8):1557-65.)

Bankdrukken gaat een beetje beter als je tussen je sets je handpalmen afkoelt. Dat blijkt uit onderzoek van de University of New Mexico waarin doortrainde proefpersonen de Avacore gebruiken: een soort handschoen die je handen afkoelt. Een hele dure handschoen. [www.avacore.com]

Koel je handen tussen je sets met de Avacore en maak meer reps
Volgens de bedenkers van de Avacore verlaagt de machine de temperatuur van het lichaam, en kunnen sporters die intensief trainen daarvan profijt hebben. Het reguleren van de temperatuur kost het lichaam immers energie, die sporters dankzij de Avacore in hun training kunnen steken.

De onderzoekers lieten 16 mannen, die elk al minstens 5 jaar serieus trainden met gewichten, bankdrukken. De mannen deden eerst een set met hun 1RM, en daarna nog eens 4 sets met 85 procent van hun 1RM. Tussen de sets staken de proefpersonen hun hand 2.5 minuten in de Avacore. Die koelde hun hand af tot 10 graden Celsius [PC].

Het aantal reps van de eerste set van 85 procent van de 1RM lag vast. Tijdens de andere 3 sets maakten de proefpersonen herhalingen to failure.

De Avacore zuigt ook een beetje lucht uit de handschoen. De onderzoekers herhaalden hun proeven daarom onder condities waarin de Avacore de hand juist verwarmde tot 45 graden [PH], of niets deed met de temperatuur [TN].

De afkoeling verhoogde het aantal reps - en dus ook het trainingsvolume.


Koel je handen tussen je sets met de Avacore en maak meer reps

Koel je handen tussen je sets met de Avacore en maak meer reps


Hoe de Avacore precies werkt begrijpen de onderzoekers niet. Als ze electroden op de borst-, schouder en armspieren plakken zien ze niets gebeuren wat het effect kan verklaren. Wel zijn de proefpersonen wat minder moe als ze tussen hun sets door hun handen koelen. Hun rating of perceived exertion is een beetje lager.


Koel je handen tussen je sets met de Avacore en maak meer reps


Maar hoe dat komt? De onderzoekers weten het niet. "Could it be, that subjects were able to continue to perform more repetitions with cooling simply because they felt better before starting each set?", schrijven ze.

Het onderzoek is niet betaald door de fabrikant van Avacore. De studie is een spin-off van het promotieproject van Young Sub Kwon, de eerste auteur van het stuk.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken