Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Duurtraining       Suppletie voor duuratleten       Koolhydraatarm dieet       Duursport & voeding    

0 3 - 0 2 - 2 0 1 0

  Koolhydraatarm dieet geeft duursporter meer uithoudingsvermogen (J Appl Physiol. 2001 Jul;91(1):115-22.)

In de duursport zweren goeroes nog steeds bij voedingspatronen met veel koolhydraten, maar studies suggereren dat ook voor duursporters een koolhydraatarm dieet interessant is. Geef je ervaren wielrenners en triatleten 6 dagen een vetrijke voeding, dan gaan hun lichamen zuiniger om met suikers, verbranden ze meer vet en neemt hun uithoudingsvermogen een beetje toe. Ook als de sporters op de dag van de wedstrijd weer overstappen op een koolhydraatrijke voeding. Dat meldden bewegingswetenschappers van de Australische RMIT University een decennium geleden in de Journal of Applied Physiology.

Koolhydraatarm dieet geeft duursporter meer uithoudingsvermogen
De onderzoekers gaven 7 proefpersonen op dag 1 een standaardvoeding. Dat betekende dat koolhydraten 58 procent van de energie leverden, vetten 27 procent en eiwitten 15 procent. Daarna stapten de proefpersonen over op een koolhydraatarme voeding, waarbij 69 procent van de energie uit vetten kwam, 16 procent uit koolhydraten en 15 procent uit eiwitten. Op dag 9 kregen de proefpersonen een koolhydraatrijke voeding, waarbij 70 procent van de energie uit koolhydraten kwam, 15 procent uit vetten en 15 procent uit eiwitten. [FAT-adapt]

Een andere keer aten de proefpersonen al vanaf dag 2 een voeding met veel koolhydraten. [HCHO]

Op dag 2, 5 en 8 lieten de onderzoekers de proefpersonen een kwartier op een redelijk, maar niet maximaal tempo fietsen - 65 procent van hun VO2max - en keken ondertussen uit welke voedingsstoffen de sporters hun energie vandaan haalden. Dat gebeurde 's morgens, voordat de sporters hadden ontbeten. Op dag 9 deden de onderzoekers hetzelfde, maar toen lieten ze proefpersonen 4 uur fietsen op 65 procent van hun VO2max.

Hadden de proefpersonen een week koolhydraatarm gegeten, dan verbrandden ze meer vetten en minder koolhydraten. Dat zie je hieronder.


Koolhydraatarm dieet geeft duursporter meer uithoudingsvermogen


Het koolhydraatarme dieet verhoogde tijdens de 4-uur-lange rit de concentratie vetzuren en glycerol in het bloed. Dat wijst erop dat de vetcellen makkelijker hun inhoud afstaan aan het bloed.


Koolhydraatarm dieet geeft duursporter meer uithoudingsvermogen


Na de 4-uur durende rit reden de proefpersonen een tijd van 1 uur. Hieronder zie je dat het koolhydraatarme dieet ervoor zorgde dat de proefpersonen een iets grotere afstand konden afleggen.


Koolhydraatarm dieet geeft duursporter meer uithoudingsvermogen


Het effect was echter niet statistisch significant. De auteurs concluderen daarom dat een koolhydraatarm dieet niet interessant is voor duursporters. "A high-fat, low-carb diet, followed by 1 day of carb restoration, increased fat oxidation during prolonged exercise, yet, thus study failed to detect a statistically significant benefit to performance", schrijven ze. Wijzelf, ongehinderd door een teveel aan kennis, zouden een tegenovergestelde conclusie trekken.

De studie is betaald door Nestle, een fabrikant die goed verdient aan koolhydraatrijke sportvoedingsproducten.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken