Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Afslanken       Overgewicht       Vlees       Koolhydraatarm dieet    

0 3 - 1 1 - 2 0 0 7

  Koolhydraatarm dieet met kip en vis net zo gezond als met rood vlees (Nutr Metab (Lond). 2007 Oct 31;4(1):23.) De wetenschappers willen er nog niet aan, maar legio krachtsporters, vechtsporters en bodybuilders weten het al lang: als je wilt afvallen en spiermassa wilt vasthouden, dan werkt een koolhydraatarm dieet verrektes goed. Maar is het ook gezond?
Goede vraag.
Onderzoekers van Winona State University hebben geprobeerd hem te beantwoorden in een humane studie die binnenkort verschijnt in Nutrition & Metabolism. Ze lieten twaalf dikke proefpersonen vier weken achtereen low carb eten.
De dikkers aten dagelijks vijftienhonderd kilocalorieen. Ongeveer dertig procent van de energie kwam uit eiwit, een kleine twintig procent uit koolhydraten en de rest kwam uit vet.
De ene helft van de proefpersonen koos voor eiwitrijke producten als varkensvlees en rundvlees. Dat was de red meat- of RM-groep. De andere helft haalde zijn eiwitten vooral uit vis en kip. Dat was de poultry, fish & shellfish- of PFS-groep.
Zowel het PFS-dieet als het RM-dieet zorgden voor gewichtsverlies.

Koolhydraatarm dieet met kip en vis net zo gezond als met rood vlees

De onderzoekers bestudeerden het effect van het dieet op de concentratie van LDL, HDL en vetten in het bloed. Ze zagen geen statistisch significante effecten.

Koolhydraatarm dieet met kip en vis net zo gezond als met rood vlees

Dat is merkwaardig. Shellfish zit ramvol cholesterol. De PFS-groep consumeerde dagelijks 630 milligram cholesterol, twee keer zoveel als de RM-groep. Eigenlijk had zeker de cholesterolspiegel van de PFS-groep moeten toenemen. Maar kennelijk gebeurt dat niet als je en de inname van calorieen laaghoudt en de inname van koolhydraten minimaliseert.
"In spite of orthodox concerns about the impact of dietary cholesterol and saturated fat, no significant deleterious changes were observed to result from adherence to either the RM or PFS diets, which were both high in total cholesterol and total fat. This study suggests that dire predictions about LCD effects are anachronistic."
De studie zegt overigens niets over eventuele negatieve effecten op de langere termijn. Die zullen er waarschijnlijk wel zijn. De consumptie van rood vlees met veel organisch ijzer is bijvoorbeeld een risicofactor voor darmkanker. [Wb 9 februari 2006] Een koolhydraatarm dieet zou dat effect wel eens kunnen versterken, omdat een low carb-dieet in de darm de groei van ongezonde micro-organismen stimuleert.

2 3 - 1 0 - 2 0 0 7

  Vetzuchtepidemie is wereldwijd (BBC 23 October 2007)
Over de gehele wereld is nu tweederde tot de helft van de bevolking te dicht. Twintig tot dertig procent is obees. Dat concludeert een studie van het Franse INSERM in Circulation op basis van de gegevens van 168.000 huisartsenconsults in 63 landen. [Circulation, Oct 2007; 116: 1942 - 1951.]
Positieve uitzondering is Oost-Azie. "Just 7% of people in eastern Asia were obese, compared to 36% of people seeing their doctors in Canada, 38% of women in Middle Eastern countries and 40% in South Africa."

Vetzuchtepidemie is wereldwijd

Het bijzondere van de cijfers is dat ze nu eens niet over de VS gaan. Daarom maken ze duidelijk dat de hele wereld aan het verdikken is. In Canada en Zuid-Afrika is de situatie het meest serieus. Daarna komen Zuid- en Noord-Europa.
Onderzoeksleider Beverley Balkau: "The study results show that excess body weight is pandemic, with one-half to two-thirds of the overall study population being overweight or obese."
Ellen Mason van de British Heart Foundation: "Whilst it is vital not to stigmatise people in our society for being overweight, it is important we all know the health risks from being obese. The worrying increase of diabetes in the UK is clearly linked to rising obesity levels and plummeting physical activity levels. Being obese or diabetic, or worse, both, increases your chance of getting heart disease."

2 3 - 1 0 - 2 0 0 7

  Extra miljoenen-omzet voor levensmiddelen in Sonja Bakkers dieet (Reed 23-10-2007)
Producten die worden genoemd in de boeken van Sonja Bakker hebben het afgelopen jaar een gezamenlijke omzetgroei geboekt van 45 miljoen euro, aldus marktverkenner ACNielsen.
ACNielsen stelde een lijst samen met 33 producten uit het dieet van Bakker zoals Optimel-producten, Hero Fruitontbijt, Maggi Opkikker Bouillon, knackebrod en Hertog light ijs. Het bureau vergeleek de volumegroei met die van het jaar daarvoor, en berekende vervolgens het Sonja Bakker-effect.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken