1 7 - 0 5 - 2 0 1 0
Koolhydraatarm dieet + intensieve training = dalende testosteronspiegel (Eur J Appl Physiol. 2010 Apr;108(6):1125-31.)
Getrainde atleten die a. elke dag een uur flink fietsen en b. weinig koolhydraten eten maken daardoor minder testosteron en meer cortisol [structuurformules hieronder] aan. Dat schrijven fysiologen van de University of North Carolina in de European Journal of Applied Physiology.
Intensieve training vergt energie. Als je spieren geen glucose meer tot hun beschikking hebben en mokkend vet gaan verbranden, maakt het lichaam meer cortisol aan om de energievoorziening een tandje hoger te zetten. Cortisol stimuleert de omzetting van eiwitten in glucose. Dat is op zich al ongewenst, maar cortisol schroeft ook de aanmaak van anabole hormonen als testosteron omlaag. Ook niet leuk.
Dat is, in een notendop, de ratio achter het advies voor sporters om training in duur en intensiteit te beperken, en voor, tijdens en na de training te eten. In de jaren tachtig waren het vooral koolhydraten die sporters volgens experts beschermden tegen spierafbraak.
In de sport en voedingswetenschap is het enthousiasme over koolhydraten bekoeld. Allerlei vormen van het low carb-dieet zijn razend populair. Dat er misschien een keerzijde is van het low carb-dieet, dat maakt dit onderzoek duidelijk.
De fysiologen deden een proef met 20 doortrainde duursporters, die meer dan vijf keer per week trainden. De helft van hen kreeg 5 dagen lang een dieet dat voor 60 energieprocent uit koolhydraten bestond [Control CHO], de andere helft een dieet met 30 energieprocent koolhydraten [Low CHO]. Op de dagen 2, 3 en 4 moesten de proefpersonen een uur fietsen op hun 75 procent van hun maximale zuurstofopname.
Tijdens het fietsen kregen de sporters in de Low CHO-groep een sportdrank met glucose. De sporters in de Control CHO-groep kregen een eiwitshake met 45 gram eiwitten.
Toen de onderzoekers in het bloed van de proefpersonen de concentratie vrij testosteron en cortisol bepaalden, zagen ze dat die in de Low CHO-groep tijdens de proef afnam.
Sportwetenschappers kijken vooral naar de verhouding tussen vrij testosteron en cortisol. In de Control CHO-groep bleef die min of meer constant. In de Low CHO-groep duikelde die omlaag.
De proef duurde slechts 5 dagen. Uit ander onderzoek - en uit de praktijkervaringen van mensen die overstappen op een dieet met weinig koolhydraten - weten we dat het lichaam enkele weken nodig heeft om zich aan te passen aan een geringere inname van koolhydraten. Wellicht hadden de sporters in dit onderzoek anders gereageerd als het experiment enkele maanden in plaats van enkele dagen had geduurd.
Vooral tijdens de training hakt een low carb-dieet erin. Een take home message van het onderzoek is dus dat, juist als je weinig koolhydraten eet, het misschien een idee is om de koolhydraten die je wel binnenkrijgt vooral in te zetten rond je training.
|
|
|