Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Duursportsupplementen       Duurtraining       Duursport & voeding       Testosteron & leefstijl    

2 4 - 1 2 - 2 0 0 9

  Koolydraatarm dieet verlaagt testosteronspiegel duursporters (Eur J Appl Physiol DOI 10.1007/s00421-009-1220-5.)

Als duursporters gewend zijn aan een dieet dat voor 60 energieprocent bestaat uit koolhydraten, dan wordt hun hormoonhuishouding minder anabool als ze overstappen op een dieet met minder koolhydraten en meer eiwitten. Op de korte termijn, tenminste. Dat blijkt uit een studie die bewegingswetenschappers van de University of North Carolina binnekort publiceren in de European Journal of Applied Physiology.

Koolydraatarm dieet verlaagt testosteronspiegel duursporters
Bij krachtsporters verlaagt een dieet met een overmaat aan eiwitten, maar weinig vetten en koolhydraten de aanmaak van testosteron. Bovendien stijgt daardoor de cortisolpiegel. Geldt dat ook voor duursporters? Die vraag wilden de onderzoekers beantwoorden door een proef waaraan 20 getrainde duursporters meewerkten.

De ene helft van de sporters at 4 dagen lang een traditioneel high carb-dieet, dat voor 60 procent bestond uit koolhydraten [control-CHO]. De andere helft verving de helft van de koolhydraten door vetten, en vooral door eiwitten [low-CHO]. Drie dagen fietsten de sporters een uur op 70-75 procent van hun VO2max, de vierde dag rustten ze.

Hieronder zie je dat in die periode de basale testosteronspiegel in de low carb-groep verminderde, terwijl de cortisolspiegel juist steeg. Pre 1 = meting vlak voor de training op dag 1. Rest = meting op de vierde dag, de rustdag.


Koolydraatarm dieet verlaagt testosteronspiegel duursporters


Sportwetenschappers kijken graag naar de verhouding tussen vrij testosteron en cortisol als ze willen bepalen hoe makkelijk een lichaam spieren herstelt en opbouwt. Hieronder zie je hoe het low carb-dieet die verhouding verslechterde.


Koolydraatarm dieet verlaagt testosteronspiegel duursporters


De figuur hieronder heeft betrekking op de low carb-groep. Je ziet hoe de testosteronspiegel inzakt.


Koolydraatarm dieet verlaagt testosteronspiegel duursporters


"A more sufficient dietary CHO (more than 60%) intake allows subjects to maintain a more anabolic hormonal profile during the course of performing 3 days of consecutive high-intensity exercise training", concluderen de onderzoekers.

Tsja.

Wij vragen ons eerlijk gezegd af of dat klopt. Er zijn veel negatieve studies naar de effecten van voedingspatronen met weinig koolhydraten. Ze hebben allemaal met elkaar gemeen dat onderzoekers hun proefpersonen, die waren gewend aan een high carb-dieet, enkele dagen op low carb zetten - en toen rapporteerden dat die proefpersonen minder energie hadden, depressief werden en fysiek minder goed presteerden. De ervaring van mensen die langere tijd low carb eten is echter dat het lichaam tijd nodig heeft om over te schakelen op andere energiebronnen. Als die omschakeling achter de rug is, voelen de meesten zich juist vitaler door een koolhydraatarme voeding.

Bodybuilders met weinig koolhydraten in hun voeding timen hun carbs dikwijls. Als ze 's avonds trainen, ontbijten en lunchen ze met eiwitrijke maaltijden. Een uur voordat ze gaan trainen gebruiken ze een maaltijd met koolhydraten.

Dik kans dat de hormoonspiegel van de duursporters in deze studie anders zou reageren als de proef van de onderzoekers niet 4 dagen, maar 4 weken had geduurd.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken