Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Injecties & hygiëne       Horror & sensatie       Anabolen & risico's       Anabolen & studies    

2 4 - 0 7 - 2 0 1 0

  Koortslip maakt anabolen spuiten riskanter (Int J Infect Dis. 2010 Jul 16. [Epub ahead of print].)

Schotse artsen hebben een fikse hoeveelheid afgestorven spierweefsel moeten verwijderen uit de schouderpartij van een 25-jarige bodybuilder, die zich zichzelf op die plek had ingespoten met anabole steroïden en een abces had gekregen. De oorzaak: relatief onschuldige bacteriën, een relatief onschuldige koortslip - en een
Koortslip maakt anabolen spuiten riskanter
onhygiënische manier van injecteren.

Toen de artsen de bodybuilder onderzochten, had hij koorts en koude rillingen. Hij was kortademig, had hartkloppingen en was verward. Zijn huid was rood. De bodybuilder had een septische shock. Die ontstaat als gevaarlijke micro-organismen in de bloedbaan zijn gekomen en de organen zich afsluiten van de bloedbaan. De bodybuilder had een koortslip, maar in eerste instantie zagen de artsen geen verband tussen de septische shock en het relatief onschuldige Herpes simplex Virus Type 1, de veroorzaker van koortslip.

Zes dagen eerder had de bodybuilder anabolen ingespoten in zijn linkerschouder. Daar zat nu een bult. Toen de artsen een scan van de schouders van de bodybuilder maakten, zagen ze vochtophopingen en gasbelletjes in het zachte weefsel van de bodybuilder. Het weefsel van de bodybuilder was gaan rotten.


Koortslip maakt anabolen spuiten riskanter


De artsen maakten de zwelling open en vond in de pus de bacteriën Gemella morbillorum en Veillonella [hieronder]. Gemella morbillorum is een hele gewone bacterie. Hij zit in je mond. Veillonella is wat zeldzamer, maar ook die zit gewoon in je mond en in je darmen.


Koortslip maakt anabolen spuiten riskanter


De artsen maakten een inkeping in de bovenarm van de bodybuilder zodat het etter kon weglopen. Ze onderzochten zijn bloed en vonden ze weer een andere baterie: Dialister pneumosintes. Dat is net als Veillonella geen veelvoorkomende bacterie, maar als je alle miljoenen bacteriën in je mond zou gaan typeren, dan kom je hem beslist tegen.

De artsen gaven de bodybuilder de antibiotica benzylpenicilline en clindamycine, en haalden het afgestorven spierweefsel weg. Dat was tamelijk veel, maar nadat de wonden waren genezen kon de bodybuilder zijn linkerarm weer normaal gebruiken.

In de medische literatuur vind je tientallen gevallen van abcessen bij bodybuilders. Meestal worden die veroorzaakt door gevaarlijke bacteriën zoals Staphylococcus aureus, Streptococcus of Pseudomonas. In het Schotse geval vonden de artsen echter onschuldige organismen. Alleen bij ernstig verzwakte mensen, die een ingrijpende operatie ondergaan of die een slecht immuunsysteem hebben, kunnen ze kwaad.

De artsen denken dat de koortslip de bodybuilder parten heeft gespeeld. In de literatuur vinden ze studies waarin een koortslip bacteriën in de mond gevaarlijk laat worden omdat het herpesvirus het immuunsysteem verzwakt.

Voor anabolengebruikers is de boodschap duidelijk: als je spuit is hygiëne van levensbelang. Op je huid, in je neus en zelfs in je mond leven bacteriën waar je geen last van hebt, maar die je in ernstige problemen brengen als ze via je naald in je bloedbaan komen. En als je een koortslip hebt, dan zijn de risico's nog groter.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken