Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Langer leven & leefstijl       Langer leven & suppletie       Koffie       Hart & bloedvaten    

Cup of coffee good for cholesterol levels

1 6 - 0 9 - 2 0 0 7

  Kop koffie beschermt cholesterol tegen roest (Am J Clin Nutr. 2007 Sep;86(3):604-9)
Veel koffie drinken is niet goed voor hart en bloedvaten, maar een paar koppen koffie per dag verminderen de kans op hart- en vaatziekten juist. Dat weten epidemiologen al enkele jaren. Maar hoe matig koffiegebruik het hart beschermt, dat was onbekend. Tot nu toe.
Het verband tussen koffie en hart- en vaatziekten kun je weer geven in een J-curve. De figuur hieronder komt uit een Finse studie die verscheen in 2004. [J Nutr. 2004 Sep;134(9):2381-6.] Je kijkt naar het verband tussen de koffieconsumptie en het aantal gevallen van hartinfarcten bij mannen van middelbare leeftijd.
De onderzoekers volgden tweeduizend mannen vijf jaar lang.

Kop koffie beschermt cholesterol tegen roest

Een koffieconsumptie van zeshonderd milliter per dag beschermt dus. Hoe dat kan, dat staat in een Zwitserse studie die onlangs verscheen in de American Journal of Clinical Nutrition.
In die studie gaven de onderzoekers tien proefpersonen
Kop koffie beschermt cholesterol tegen roest
een kop koffie op de vroege morgen, en namen daarop monsters van hun bloed. Vervolgens stelden de Finnen het 'slechte cholesterol' LDL in de monsters bloot aan koper-ionen. Die laten LDL oxideren. Vooral geoxideerd LDL is slecht voor de bloedvaten.
De onderzoekers zagen dat na de consumptie van de koffie het LDL van de proefpersonen beschermd was tegen de oxidatie. Het duurde in ieder geval langer voordat het LDL was geoxideerd.

Kop koffie beschermt cholesterol tegen roest

Pal na de inname gebeurt er nog niets - maar het LDL in een monster dat een half uur na inname is genomen, oxideert langzamer. En het LDL in een monster dat een uur na inname is genomen, oxideert nog langzamer.
Toen de onderzoekers het LDL analyseerden, zagen ze waarom. Na het drinken van de koffie waren fenolen uit de koffie, zoals ferulazuur en het verwante cholorogeenzuur zich in het LDL gaan nestelen. Die verbindingen beschermen het LDL tegen oxidatie.

Kop koffie beschermt cholesterol tegen roest

Niet alleen de fenolen uit koffie laten zich inbouwen in LDL. "Incorporation into LDL was already shown for only a few other phenolic compounds", schrijven de onderzoekers. Daarmee doelen ze op "quercetin and catechin, daidzein and genistein, rutin and quercetin, and tyrosol."
Die bewuste stoffen zitten in groene thee, soja en olijfolie.
Het onderzoek is trouwens - je raadt het al - betaald door de industrie. In dit geval door instituten met wetenschappelijk klinkende namen, die worden gefinancierd door de sector, zoals het Institute for Scientific Information on Coffee en het Physiological Effects of Coffee Committee.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken