Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Longevity & leefstijl       Longevity & suppletie       Thee       Visolie    

1 0 - 1 1 - 2 0 0 9

  Kopje thee remt opname kwik uit vis (Food Chemistry 112 (2009) 4650.)

Vis is gezond maar ook weer niet. Vis is een bron van omega-3-vetzuren, selenium en taurine. Heel gezond. Maar dankzij de lakse manier waarop wij met onze planeet omgaan is vis ook een bron van kwik en andere zware metalen. Niet zo gezond. Moet je dus vis eten of niet? Onderzoekers van Purdue University hebben een fraaie oplossing bedacht: eet vis en drink daar een kopje thee bij. Je lichaam neemt het kwik uit de vis dan niet op.

Kopje thee remt opname kwik uit vis
Kwik tast al in kleine hoeveelheden hart en bloedvaten aan. Op zich is vis dankzij het taurinerijke eiwit en de visvetzuren juist goed voor het hart, maar in sommige studies vinden onderzoekers dankzij de kwikverontreiniging geen positieve effecten van vis op het cardiovasculaire systeem. [N Engl J Med. 2002 Nov 28;347(22):1747-54.]

De onderzoekers vroegen zich af of je daar iets aan kunt doen door vis te eten in combinatie met plantaardige vezels of polyfenolen. Daarvan is bekend dat ze de opname van zware metalen als cadmium remmen. In Food Chemistry beschrijven de onderzoekers hun proeven waarin ze verontreinigde makreel - 1 ppm kwik - lieten verteren in een kunstmatige spijsvertering, compleet met alle enzymen en sappen die je ook vindt in de menselijke spijsvertering. Vervolgens keken ze hoeveel van die kwik werd omgezet in een vorm die darmcellen kunnen opnemen.

Zo ontstond de figuur die je hieronder ziet, en die je vertelt dat soja-eiwit de omzetting van kwik in een opneembare vorm remt. Het lijntje geeft de hoeveelheid kwik aan, de blokjes de opneembare hoeveelheid kwik.


Kopje thee remt opname kwik uit vis


Nou is zo'n systeem slechts een benadering van de werkelijkheid. Dat weten de onderzoekers ook wel. "Further studies, combining a human intestinal cell model with testing in an in vivo system, are required", zeggen de onderzoekers in de laatste regels van hun publicatie.

Als onderzoekers zoiets zeggen, dan hebben ze zulk onderzoek meestal al gedaan. Ze hebben het vaak zelfs al opgestuurd naar een tijdschrift. Zo ook in dit geval. Op de website van het Fish4Health-project vind je de uitkomsten van dat onderzoek al in de vorm van een poster. De onderzoekers hebben menselijke darmcellen aan hun systeem toegevoegd, en vervolgens gekeken hoeveel kwik die opnamen.

Zwarte thee is de beste remmer van kwik, blijkt uit het materiaal. Op de tweede plaats komt groene thee.


Kopje thee remt opname kwik uit vis


Tarwevezels doen het ook redelijk, de vezels uit havermout werken een beetje en die uit het vezelsupplement psyllium werken helemaal niet.


Kopje thee remt opname kwik uit vis


Als je helemaal zeker wilt weten dat je vis kwikproof is, dan neem je er behalve een kopje thee dus ook een stukje volkorenbrood bij.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken