Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Ongewone anabole methoden       Anabolen & studies       Anabolen & risico's       In de pijplijn    

1 9 - 0 2 - 2 0 0 7

Korte blootstelling aan hitte versnelt herstel spierweefsel

Ratten maken meer spiereiwitten aan als ze een uur in een kamer zitten met een temperatuur van 41 graden. Het anabole effect houdt een week aan. Dat ontdekten Japanse onderzoekers, die bestuderen of hitte het herstel van beschadigde spieren kan versnellen.

Hitte zorgt ervoor dat spieren stamcellen prikkelen om nieuwe spiervezels te vormen, vermoeden onderzoekers. Bovendien, beweert een andere theorie, zorgt hitte voor een verhoogde aanmaak van heat shock proteins of HSP's. Vandaar dat de Japanners in hun proef de spieren van ratten beschadigden met een injectie cardiotoxin, een eiwit uit slangengif dat cellen doodt. De injecties moeten beschadiging van spierweefsel nabootsen.

De Japanners onderwierpen hun ratten, mannelijke Wistarratten van zeven weken oud, aan zes verschillende regimes.

NC controlegroep, kreeg alleen een nep-injectie met zout water
BC kreeg een etmaal voor de nep-injectie een hittebehandeling
AC kreeg een hittebehandeling onmiddellijk na de nepinjectie
CTX kreeg alleen een injectie met cardiotoxin
BX kreeg een etmaal voor de injectie met cardiotoxin een hittebehandeling
AX kreeg een hittebehandeling onmiddellijk na de injectie met cardiotoxin

In de figuur hieronder zie je wat er na de behandeling gebeurde met het gewicht van de spiermassa gedurende vier weken. De hittebehandeling doet iets, maar het is niet duidelijk wat precies.


Een uur in een hete kamer versnelt herstel spierweefsel


Duidelijker is de figuur die vertelt hoeveel eiwit er in de spieren zit. De hittebehandeling verhoogt, zowel bij de ratten die gif hadden gekregen als bij de ratten die een nep-injectie hadden gekregen, de aanmaak van spiereiwit.


Een uur in een hete kamer versnelt herstel spierweefsel


De onderzoekers ontdekten dat de hittebehandeling inderdaad de aanmaak van het heat shock protein HSP-72 verhoogde, maar ze denken niet dat dat effect de spieropbouw verklaart. Als ze goed naar hun gegevens kijken, dan lijkt het erop dat hittebehandeling een direct positief effect op de aanmaak van spierweefsel heeft.

Bouw je meer spieren op als je wekelijks een uurtje in de sauna zit? Of in een heet bad gaat liggen weken? Als je alleen nog een paar proeven op ratten in handen hebt, moet je voorzichtig zijn met dat soort uitspraken. Maar je zou het bijna gaan denken.

Goto K, Honda M, Kobayashi T, Uehara K, Kojima A, Akema T, Sugiura T, Yamada S, Ohira Y, Yoshioka T. Heat stress facilitates the recovery of atrophied soleus muscle in rat. J Orthop Sci. 2007 Jan;12(1):74-82. [Link]

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken