Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Krachttraining       Krachttraining & voeding       Krachttraining & vrouwen       Hitte    

1 7 - 1 0 - 2 0 0 8

  Koud bad na krachttraining niet bevorderlijk voor spiergroei (Eur J Appl Physiol (2006) 96: 572580.)
Blessure? Zo snel mogelijk ijs erop. Werkt subiet. Afkoeling - wetenschappelijke term: cryotherapy - vermindert de schade van de blessure en verkort de herstelperiode. Je zou dus verwachten dat afkoeling na training de schade vermindert die de training toebrengt aan het spierweefsel, en zorgt voor meer spiergroei.
Na je workout een koude douche of - voor de echte kerels - een koud bad. Een geringe prijs voor een bolle blouse, niet waar?
Koud bad na krachttraining niet bevorderlijk voor spiergroei
Werkt niet, ontdekten Japanse onderzoekers een paar jaar geleden. Krachtsporters hebben helemaal niets aan cryotherapy, en duursporters ook niet.
De Japanners onderwierpen studenten zes weken achtereen aan een trainingsprogramma. Drie keer per week moesten de studenten fietsen op een ergometer en hun onderarmen trainen. Daarna behandelden de onderzoekers consequent het ene been en de ene arm van de proefpersonen met cryotherapy, en het andere been en de andere arm niet. De koudebehandeling hield in dat de ledematen pal na de training twee keer twintig minuten in een koud bad van vijf graden Celsius werden gedompeld. Zeg maar: ijswater.
Na de trainingsperiode van zes weken vergeleken de Japanners de gekoelde en de ongekoelde ledematen met elkaar. Hieronder zie je bijvoorbeeld hoeveel zuurstof de benen konden opnemen en hoe wijd de bloedvaten waren. Training verwijdt de bloedvaten, zodat die meer zuurstof naar de spieren kunnen vervoeren.

Koud bad na krachttraining niet bevorderlijk voor spiergroei

De onderdompelingen in het koude water pakten negatief uit. De koudebehandeling had het positieve effect van de training afgezwakt.
Dat was ook het geval met de onderarmen. De vaten van de gekoelde onderarm waren iets nauwer geworden door de koudebehandeling, terwijl de vaten in de ongekoelde onderarm waren verwijd. De figuren hieronder vertellen wat er gebeurde met de kracht en de omvang van de onderarmspieren.

Koud bad na krachttraining niet bevorderlijk voor spiergroei

Je ziet het.
Koudebehandeling remt de positieve effecten van krachttraining alleen maar af.
De onderzoekers vermoeden dat training zorgt voor een milde oververhitting van de spieren, die nog tot na de training doorwerkt. Die oververhitting draagt bij aan het positieve effect van de training. Haal je die oververhitting weg, dan verminder je ook het positieve effect van de training.
Volgens recent onderzoek pakt het afwisselend nemen van koude en warme baden na de training achtereen overigens wel positief uit.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken