1 6 - 1 2 - 2 0 0 9
Koudgezette witte thee bevat meeste antioxidanten (Food Chemistry 119 (2009) 1597–1604.)
In Taiwan is het al helemaal 'in', en bij ons zal het vroeg of laat ook wel inburgeren: thee zetten met koud water. Volgens reageerbuisstudies van de Italiaanse Universita Politecnica delle Marche is dat in het geval van witte thee en Oolong-thee nog gezonder ook.
Je kunt thee zetten door gekookt water op theebladeren te gieten, maar je kunt de theebladeren ook twee uur in koud water laten weken. Je krijgt zo thee met meer aroma en een minder bittere smaak, die bovendien minder cafeïne bevat. Die manier van theezetten wordt ook in onze contreien populairder. Maar is die thee ook gezonder? Dat hebben de Italianen willen uitzoeken.
Wel - het hangt af van het soort thee dat je gebruikt. Witte thee wordt zo gezonder, andere thee niet. Hieronder zie je hoeveel polyfenolen de onderzoekers in koud- en heetgezette thee terugvonden.
De onderzoekers testten de antioxidantwerking van thee door LDL-cholesterol, koper en thee in contact met elkaar te brengen. In het lichaam wordt het ongezonde LDL-cholesterol pas echt gevaarlijk als het wordt aangetast. Dat gebeurt in de reageerbuisproef van de Italianen onder invloed van koper. Antioxidanten kunnen die reactie vertragen. Hoe groter de vertraging, hoe krachtiger de anti-oxidant.
Hieronder zie je dat koudgezette witte thee, Oolongthee en zwarte thee het LDL beter beschermen dan heetgezette witte thee. Voor groene thee maakt het niet uit hoe je hem zet.
Test je de antioxidantwerking van thee op een andere manier, dan ontstaat een figuur als van hier beneden. Nu verhoogt het koud-zetten alleen de antioxidantwerking van witte thee.
Witte thee bevat veel van het polyfenol ECG. ECG is één van de krachtigere antioxidanten in thee. Door witte thee te weken in koud water komt dat polyfenol waarschijnlijk beter in de oplossing dan door thee in kokend water te stoppen, veronderstellen de onderzoekers.
|
|
|