Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Afslanken       Krachttraining & voeding       Krachttraining       Krachttraining & vrouwen    

0 2 - 0 1 - 2 0 1 0

  Krachttraining houdt vrouwen beter in vorm dan hormoonbehandeling (Med Sci Sports Exerc. 2003 Apr;35(4):555-62.)

Als vrouwen in de menopauze komen en hun lichaamseigen aanmaak van hormonen als estradiol en progesteron afneemt, verliezen ze vaak spiermassa en groeien de vetreserves op hun torso. Daar kun je twee dingen aan doen - je zet de vrouwen op hormone replacement therapy of je laat ze trainen met gewichten. Fysiologen van de University of Arizona ontdekten een paar jaar geleden dat menopausale vrouwen vooral zijn gebaat bij krachttraining.

Krachttraining houdt vrouwen beter in vorm dan hormoonbehandeling
Waarom de lichaamssamenstelling van vrouwen halverwege de vijftig versneld verslechtert is eigenlijk niet duidelijk. Een oude theorie wees de afname van de aanmaak van vrouwelijke hormonen aan als oorzaak, maar veel van de studies naar het verband tussen de overgang en de afname van de spiermassa bleken achteraf gefraudeerd.

De grote wetenschapper achter het verband tussen vrouwelijke hormonen, overgang en gezondheid is de Amerikaanse endocrinoloog Eric Poehlman. Hij is in 2006 veroordeeld tot een gevangenisstraf wegens wetenschappelijke fraude. Poehlman, die geld kreeg van farmaceuten als Lilly, toonde in tientallen klassieke studies aan de vrouwen in de menopauze gezonder, gespierder en slanker werden als ze synthetische hormonen kregen. Een medewerker van hem kon echter bewijzen dat Poehlman de data voor die studies uit zijn duim had gezogen. [nytimes.com October 22, 2006]

Andere studies ontdekten dat hormone replacement therapy kans op kanker verhoogt. [Lancet. 2005 Apr 30-May 6;365(9470):1543-51.]

Al die dingen samen maken hormone replacement therapy omstreden. Daarom is de studie van de University of Arizona, die in 2003 verscheen in Medicine & Science in Sports & Exercise, zo de moeite waard. Hij laat zien wat vrouwen van 40-66 jaar kunnen verwachten van een jaar krachttraining en een jaar hormone replacement therapy.

De onderzoekers deden een proef met 2 groepen van iets meer dan 110 vrouwen. De ene groep trainde niet, de andere ging 3 keer per week naar de gym. Twee keer trainden de vrouwen op 70 procent van hun 1RM, 1 keer trainden ze op 80 procent van hun 1RM. De vrouwen deden basisoefeningen als leg press, hack squats, smith squats, lat pulldowns, lateral rows, back extensions en dumbbell presses. Ze deden daarnaast aan stair-climbing of aerobics.

De helft van beide groepen gebruikte hormone replacement therapy. De meest gebruikte vorm was een pil met daarin zowel een analoog van estradiol als progesteron.

Hieronder zie je wat een jaar training of hormone replacement therapy deed met de zachte massa - dus de lichaamsmassa die geen bot is. Daaronder zie je wat er gebeurde met de vetmassa.


Krachttraining houdt vrouwen beter in vorm dan hormoonbehandeling

Krachttraining houdt vrouwen beter in vorm dan hormoonbehandeling


Krachttraining is een sterker factor voor de spiermassa dan hormoontherapie, leid je af uit de figuur. Hormoontherapie vermindert weliswaar de vetmassa en versterkt daardoor het effect van krachttraining een beetje, maar krachttraining weegt zwaarder.

De figuur hierboven is mooi, maar niet mooi genoeg. Hij doet geen recht aan wat je met krachttraining kunt doen. Niet alle vrouwen waren even consequent met hun training. Veel vrouwen sloegen trainingen over. Als de onderzoekers hun gegevens uitsplitsen naar het trainingsvolume van de vrouwen, dan zien ze dat de effecten van krachttraining sterker worden naarmate de vrouwen harder hun best hebben gedaan.


Krachttraining houdt vrouwen beter in vorm dan hormoonbehandeling


"These are very encouraging results", concluderen de onderzoekers, "particularly in light of recent reports that have cast a shadow of doubt on the health effects of the most popular form of hormone replacement therapy in healthy postmenopausal women".

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken